Tuesday, February 01, 2011

To site των 400.000 και τα κόλπα που οδηγούν στον πάτο


Ο δήμαρχος ενός μεγάλου Καλλικρατικού δήμου εκλέχτηκε για πρώτη φορά στις τελευταίες εκλογές. Τις πρώτες μέρες της εγκατάστασής του ανακάλυψε ότι το site του δήμου, που είχε πληρωθεί 400.000 ευρώ από προγράμματα της Ψηφιακής Σύγκλισης (Γ' ΚΠΣ),  δε λειτουργούσε.
Συνεργάτης του δημάρχου μου ανέφερε τις ευθύνες της εταιρείας που κατασκεύασε το site και τις πληροφορίες του ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αυτό μου δημιούργησε έκπληξη, γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία είναι καλά τοποθετημένη, έχει ισχυρές εφεδρείες και διαθέτει ορισμένες υπηρεσίες software με μεγάλη επιτυχία.
Ξεκίνησα βάζοντας ένα στοίχημα: ότι η εταιρεία δεν εισέπραξε πάνω από 200.000 ευρώ από τα 400.000 που πλήρωσε ο δήμος (και ο Έλληνας φορολογούμενος). Η πλευρά της εταιρείας υποστηρίζει ότι κάποιοι αξιωματούχοι του δήμου, για να κατακυρώσουν τη δουλειά, αλλά και -στη συνέχεια- να την παραλάβουν, επέβαλαν περί τους 10 υπεργολάβους (συγγενείς, κουμπάρους κλπ).
Το στοίχημα το κέρδισα, αλλά είναι ένα πολύ πικρό στοίχημα. Αυτή η κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω με πολλή συντομία, είναι ο 'καρκίνος' των διαγωνισμών ΕΣΠΑ και -ιδίως- των έργων σε δήμους και άλλους σχετικούς οργανισμούς. Τέτοια φαινόμενα οδήγησαν ορισμένες, λίγες, εταιρείες στην απόφαση περί το 2007,  να μην συμμετέχουν σε τέτοιους διαγωνισμούς και παρόμοια έργα. Οι περισσότερες εταιρείες, συνέχισαν αυτό το απίστευτο σύστημα, όπου κυριαρχούσαν οι ενδιάμεσοι, μερικές απίστευτες φιγούρες, με αισθητική μπουζουξίδικου και πολύ ακριβά αυτοκίνητα, με στενούς δεσμούς με τοπικούς παράγοντες όλων των κομμάτων εξουσίας και όχι μόνον αυτών.
Ο 'νόμος της σιωπής' καλύπτει αυτές τις συναλλαγές, αλλά το παιγνίδι είναι αδιέξοδο. Ο δήμαρχος του παραπάνω δήμου, αν και δεν τον γνωρίζω προσωπικά, θεωρείται ότι έχει όλα τα στοιχεία να αποτελέσει έναν από τους 10-15 περιπτώσεις που θα επιτύχουν το δύσκολο έργο να επιπλεύσουν στη νέα εποχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει να βρει μια λύση για το site, γιατί δεν νοείται δήμος χωρίς παρουσία στο Internet, πέρα του ότι την πλήρωσε πανάκριβα. Η εταιρεία που το κατασκεύασε, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, είναι μια  σοβαρή επιχείρηση, η οποία μετά από αυτές τις περιπέτειες έχει αποφασίσει να μείνει 'εκτός' από τέτοια έργα. Ελπίζω μετά την πρώτη περίοδο της οργής, να βρουν οι δύο πλευρές τη γέφυρα, ώστε να ολοκληρωθεί κάτι που , αν μείνει ως έχει, πληγώνει και τους δύο

Ρομαντισμός και Πράξη

Είναι πολύ ρομαντικό να πιστεύουμε ότι η διαφθορά αυτής της τάξης έχει τελειώσει, δε οδηγεί πουθενά κλπ. Η κρίση και το Μνημόνιο θα ανατροφοδοτήσουν τις πρακτικές κα τις διαθεσιμότητες για κομπίνες με κρατικό χρήμα, καθώς πολλοί επαγγελματίες (και λειτουργοί), θα θελήσουν να καλύψουν τα χαμένα εισοδήματα και τα διαψευσμένα όνειρα με τέτοιες συναλλαγές. Πού θα πάει όμως η κατάσταση, όπου η διαφθορά οδηγεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έργων στο να μην λειτουργούν; Μέχρι πότε θα ανέχεται η ελληνική κοινωνία να μην 'δουλεύει' ένα site των 350.000 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα θα κατασκευαζόταν με 100.000 ευρώ και θα ήταν 'αστέρι';
Το παιγνίδι δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά αρχίζει να μοιάζει με 'ρώσικη ρουλέτα'. Ο κ. Λοβέρδος δηλώνει οργή γιατί δεν παίρνει στοιχεία από τα νοσοκομεία, όταν ο φορολογούμενος έχει πληρώσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στη μηχανογράφηση νοσοκομείων, όπου το 80% των συστημάτων δεν είναι σε λειτουργία. Για πόσο καιρό αυτό το σκηνικό  θα συνεχίζει το χορό του Ζαλόγγου χωρίς να καταλογίζονται ευθύνες;
Ένα παλιότερο άρθρο στο περιοδικό Neo (εδώ) , περιγράφει αρκετά αναλυτικά την περίφημη ατμόσφαιρα των sites του ενός εκατομμυρίου.


5 comments:

Anonymous said...

τα χάλια μας παντού...
ωραίο άρθρο.

το link σου ...(εδώ)... δεν πάει κάπου, αλλά ξαναγυρίζει σε αυτό το άρθρο.

Anonymous said...

Δεν μας λες τιποτα καινουργιο.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@apeleytheros, θα διορθωθεί το λινκ, αλλωστε το συγκεκριμένο αρθρο τα λεει αναλυτικά και καλύτερα από εμένα
@anonymous, εσύ μπορεί να τα γνωρίζεις καλά, αλλά οι νέοι δήμαρχοι θα ήθελαν να μάθουν

Elias said...

Το άρθρο στο περιοδικό Neo περιγράφει μια κατάσταση που δεν περιορίζεται ούτε μόνο στους ΟΤΑ ούτε μόνο στα έργα πληροφορικής. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάποιον να την εκθέτει δημόσια και με λεπτομέρειες.

Anonymous said...

Το site του δήμου Γλυφάδας ειναι κάπως διαφορετική περίπτωση, αλλά το αποτέλεσμα ειναι σχεδόν το ίδιο. Το site δίνει ελάχιστες υπηρεσίες και αυτο που δίνει έχει πραγματικό κόστος πολύ λιγότερο από τα 300.000 που πλήρωσε ο φορολογούμενος. Στον ιδιωτικό τομέα ένα τέτοιο site δεν κοστολογείται ούτε 30.000 ευρώ.