Thursday, April 28, 2011

Τώρα που πιεζόμαστε, να γεννάμε καλές ιδέες

Κάποιες πρώτες πληροφορίες για το βιβλίο του Steven Johnson θα τις βρείτε εδώ, αλλά αξίζει να δείτε την ομιλία του στο TED, καθώς και το εκπληκτικό animation της RSA .

Το βιβλίο αυτό δεν αφορά μόνο τους θιασώτες της Silicon Valley, ούτε μόνο πρωτοπορείες, από αυτές που αναζητούν ευκαιρία να φύγουν εκτός Ελλάδος. Ενδιαφέρει επίσης και όσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας, μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση αναζήτησης καλών ιδεών, για δύο λόγους:

- Γιατί πάντα υπήρχαν ομάδες, άτομα, Κοινότητες σ’ αυτή τη χώρα, που αναζητούσαν καινούργιες ιδέες, αν και την περίοδο 1995-2010, η Ελλάδα τις περιθωριοποίησε γιατι ασχολείτο με άλλα «σπορ»
- Επειδή η κρίση πιέζει για επινοήσεις, που θα βοηθήσουν στη δουλειά και στη ζωή

Μερικά απο τα σημεία του βιβλίου, που αφορουν όλους μας:

1. Το παράδοξο του Δαρβίνου και οι μηχανικοί του Οικοσυστήματος: πώς φτωχές σε πρώτες ύλες περιοχές, μπορούν να μετατραπούν σε απίστευτου πλούτου εστίες ζωής.

2. Πώς ο Vivek Kundra (που μετέπειτα έγινε CIO του Obama) κατάφερε με τις Apps for Democracy, ολα αυτά στα οποία είχε αποτύχει ο Al Gore. Στην ουσία αξιοποίησε μια πλατφόρμα αντιστοιχης λογικής με το Twitter.



Οι αναλύσεις του βιβλίου δεν μεταφέρονται με λόγια... Διαβάστε το, μελετήστε το, διαδώστε το…
Πολλοί από εμάς, μα πιο πολύ η νέα γενιά,  θα χρειαστούμε τις ιδέες του...

3 comments:

Unknown said...

Πολύ ωραία η ομιλία. Την είχα δει και παλιότερα. Να δω πότε θα μπορέσουμε στις Ελληνικές επιχειρήσεις να λειτουργήσουμε έστω και κατά προσέγγιση με αυτές τις πρακτικές

www.knowhow.gr said...

@bartzokas Βασίλη έχεις δίκιο..Πάντως το βιβλίο δεν αφορά μόνο επιχειρήσεις.. Εχει εδάφια που αφορουν εξίσου το Κράτος, τους πολιτικούς, αλλά και τις NGO..
Οσοι πιστοί προσέλθετε

Γιούλια Ολόμπλαβα said...

Αγαπητέ Στάθη,
σχόλιο άσχετο με το κείμενό σου, αλλά ήταν το μοναδικό σημείο που θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σου. Υποψιάζομαι ότι είσαι συντοπίτης μου ζακυνθινός, αλλά όχι τόσο μια και στη σελίδα σου στο Twitter έχεις χρησιμοποιήσει παραποιημένο το δίστιχο του Τσακασιάνου. Αν ενδιαφέρεσαι για την αποκατάσταση της αλήθειας, εδώ:
http://wwwrapanaki.blogspot.com/2011/05/blog-post.html
Με ειλικρινή εκτίμηση