Wednesday, January 31, 2007

Η μάχη των κεραιών και η «πρωτοτυπία» της Ελλάδας


Έλαβα μέρος σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία». Το ζήτημα αυτό έχει ένα πρακτικό θέμα: οι υποδομές των κεραιών απομειώνονται, είτε γιατί υπάρχει παρατεταμένο νομικό κενό, είτε επειδή τοπικές ομάδες πίεσης αποκαθηλώνουν κεραίες. Το πρόβλημα μάλιστα επιτείνεται...

Ήταν η δεύτερη ημερίδα της ΕΕΤΤ στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας και έφερε στην επιφάνεια τα εξής θέματα:
1) Υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης και ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα, σε πανευρωπαϊκές έρευνες, εμφανίζεται πρωταθλητής στην τεχνοφοβία.
2) Διαπιστώνεται ότι χρειάζεται «Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης», η οποία προϋποθέτει επικοινωνία μεταξύ ενδιαφερομένων ομάδων (stakeholders), διαβουλεύσεις και λειτουργία ανθρώπινων δικτύων...

Δεν είναι παράδοξο ότι οι δύο αυτοί πυλώνες βοήθησαν ώστε το πρόβλημα της κινητής τηλεφωνίας να αντιμετωπισθεί με πιο ορθολογικό και πιο παραγωγικό τρόπο, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Η εταιρεία Edelman, με την οποία συνεργάζεται η εταιρεία μου, συμμετείχε στην οικοδόμηση των πυλώνων στις χώρες αυτές και το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό: παρότι έχουν ισχυρότερα περιβαλλοντικά κινήματα από την Ελλάδα, αυξημένο δείκτη ευαισθησίας, πανίσχυρες τοπικές κοινωνίες, δυναμικά καταναλωτικά κινήματα, βρήκαν άκρη... Η αντιπαράθεση είναι σε κάποιες περιπτώσεις έντονη, ωστόσο αυτό δεν έχει εμποδίσει την ανάπτυξη των ασύρματων επικοινωνιών, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά την ασφάλεια ηλικιωμένων, την επιβίωση επαγγελματιών κλπ.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε τρεις επιπλέον διαπιστώσεις, που αφορούν την ελληνική περίπτωση.
Α) Οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας (π.χ. υπουργείο Υγείας), απουσιάζουν παντελώς από το δημόσιο διάλογο για ένα θέμα όπου θα έπρεπε πρώτον να έχουν θέσεις και δεύτερον να είναι παρόντες

Β) Η επιστήμη εμφανίζεται με πανσπερμία απόψεων που προκαλούν πλήρη σύγχυση στον πολίτη. Κατατίθενται απόψεις που ομιλούν για αποδεδειγμένη εμφάνιση καρκίνων, μέχρι το άλλο άκρο, όπου ομιλούν για πλήρη απουσία επιπτώσεων. (Για την ιστορία, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι καθησυχαστικός). Το φαινόμενο αυτό εκθέτει την επιστήμη και τους επιστήμονες στα μάτια του κοινού, αλλά -πάνω απ' όλα- αφήνει περιθώρια για την καλλιέργεια πανικού.

Γ) Ενώ αρκετοί μιλούν για την αναγκαιότητα περιορισμού της χρήσης κινητού από τα παιδιά, είναι ολοφάνερο ότι εδώ η κύρια ευθύνη ανήκει στην οικογένεια, καθώς καμιά απαγόρευση δεν μπορεί να πιάσει τόπο εάν δεν υπάρχει συνειδητοποίηση του θέματος από τους γονείς.

Το ζήτημα, συνεπώς, είναι πολύπλοκο... Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην γίνει τίποτε, όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα. Η Πολιτεία θα έπρεπε να σταματήσει να κρύβεται, οι εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την πληροφόρηση, οι γονείς να αναλάβουν κάποιες από τις ευθύνες τους. Η ΕΕΤΤ επιμένει ότι θα συνεχίσει την καμπάνιά της, κάτι που αφήνει ελπίδες ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητα να μειώσει την απόστασή της από αυτά που συμβαίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στ. Χαϊκάλης

9 comments:

Anonymous said...

Οι απόψεις των επιστημόνων σε πολλές περιπτώσεις είναι αντικρουόμενες…
Πρέπει να παραδεχθούμε όμως ότι η έρευνα σε ζητήματα όπως η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία του ανθρώπου χρειάζεται κάποια χρόνια για να καταλήξει σε σίγουρα συμπεράσματα.
Αυτό άλλωστε το παραδέχονται και οι ίδιοι οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται ακόμα χρόνος μέχρι να μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα πόσο επικίνδυνη είναι η τεχνολογία της κινητής

Anonymous said...

Ποια ήταν η θέση του υπουργού Νικ. Κακλαμάνη για το θέμα; Ποια είναι η θέση του Δ. Αβραμόπουλου;

Anonymous said...

Το θέμα των κεραιών κινητής είναι για τους πολιτικούς «καυτή πατάτα»
Στην περίπτωση αυτή η καλύτερη θέση είναι να μην έχεις θέση...

Anonymous said...

πώς γίνεται και αυξάνεται η χρήση των κινητών, χωρίς να αυξάνονται οι κεραίες;

Anonymous said...

Oi δήμαρχοι τι κάνουν;

Anonymous said...

1. Το ζήτημα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης είναι ένα τεράστιο θέμα ειδικότερα όταν διακυβέβευεται πολύ χρήμα εκατέρωθεν όπως στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας.
2. Στα εμπλεκόμενα μέρη της εξίσωσης παρακαλώ προσθέστε και τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους.
3. Ιδίως από τους τελευταίους, καλλιεργείται κλίμα πανικού και μαζικής υστερίας το οποίο εξίσου υστερικά και άκομψα τρέχουν να μαζέψουν οι εταιρείες, με ενέργειες παρόμοιες με τη χθεσινή του Νικοπολίδη που κατέβηκε στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΣ να πάρει κεφαλιά εγκαταλείποντας την εστία του... Πρόεδρε έτσι δεν κάνουμε τίποτα.. χρειάζεται (όπως και στην ΚΤ) συστηματική δουλειά σε υποδομές..

Anonymous said...

Εχετε υπόψη σας πόσο είναι το ύψος των κερδών των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας;
ΥΓ. Είμαι φανατικός υπέρ της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικών εταιρειών, αλλά...

Anonymous said...

1. Γράφεις ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Πλην όμως το ευρύ κοινό ΔΕΝ είναι δεκτικό στην ενημέρωση. Όταν προέρχεται από εταιρίες, το κοινό συμπεραίνει ότι είναι κατευθυνόμενες. Όταν προέρχεται απο κρατικούς φορείς (ή φορείς που βρίσκονται περιμετρικά του κράτους) πάλι θεωρείται κατευθυνόμενη ή γίνεται πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Οι δήμοι δεν είναι σε θέση να ενημερώσουν υπεύθυνα, αφού έχουν τη φωλιά τους λερωμένη με τις εκατοντάδες κρυφές κεραίες που επιτρέπουν στις περιοχές τους, παίρνοντας χρήματα κάτω από το τραπέζι. Οι επιστήμονες κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως συνηθίζουν, και όταν υποχρεωθούν να λάβουν θέση λένε ότι "η επιστήμη δεν έχει αποφανθεί ότι βλάπτουν, αλλά δεν έχει αποφανθεί κιόλας ότι δεν βλάπτουν" και εν τέλει ο κόσμος παραμένει χωρίς έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση. Δυστυχώς, ο Έλληνας δεν είναι και φιλομαθής τύπος, για να προσπαθήσει να ενημερωθεί μόνος του ανοίγοντας κάποιο βιβλίο ή αναζητώντας έγκυρες πληροφορίες από το net.



2. Οι κεραίες είναι πλέον χιλιάδες - και κυρίως από τότε που οι εταιρίες ξεκίνησαν να εγκαθιστούν δίκτυο 3G, το οποίο απαιτεί υπερτριπλάσιο αριθμό κεραιών. Οι κεραίες, όμως, έχουν πλέον μικρύνει και εξελιχθεί τόσο πολύ, που αν και βρίσκονται παντού γύρω μας, δεν είμαστε σε θέση να τις διακρίνουμε.


3. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις κεραίες δεν είναι μόνο αυτές που τυχόν ασκεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία μας. Οι εταιρίες κινητής θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη και να σέβονται και την ψυχολογική πίεση που οι κεραίες ασκούν στους περίοικους, η οποία κι αυτή έχει αποδεδειγμένα οργανικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

4. Τέλος, τίθεται σαφώς και ζήτημα οπτικής ρύπανσης τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, το οποίο καθόλου δεν γίνεται σεβαστό από τις εταιρίες κινητής.


Βεβαίως, δεν μπορεί όλοι εμείς οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας να γκρινιάζουμε για την ποιότητα του σήματος (όταν μάλιστα η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει από τα ποιοτικότερα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο) και από την άλλη να θέλουμε να ζήσουμε και χωρίς τις κεραίες που θα υποστηρίξουν αυτή την ποιότητα που απαιτούμε. Θα πρέπει να διαλέξουμε, λοιπόν.

Προσωπικά, δεν θα με πείραζε να μιλάω με διακοπές στο κινητό μου ή να μη μιλάω και καθόλου, από το να δέχομαι ύπουλα και λαθραία την επίδραση της ακτινοβολίας των κεραιών. Αλλά αυτό το λέω μάλλον μόνο εγώ...

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε πρέπει να γνωρίζει ότι όταν μιλάς στο κινητό σου με διακοπές και κακό σήμα δέχεσαι πολλαπλάσια ακτινοβολία καθώς η συσκευή «παλεύει» να βρει σήμα.
Χρειάζεται ένας ικανός αριθμός κεραιών προκειμένου η συσκευή – που κολλάμε στο αυτί μας- να λειτουργεί με χαμηλή ισχύ.