Tuesday, March 06, 2007

Πολύ μεγάλη δυναμική στις υπηρεσίες περί τον πολιτισμό

Η συμμετοχή των προϊόντων/υπηρεσιών πολιτισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας είναι μικρότερη από αυτήν που ισχύει για την Κροατία και την Σλοβενία. Αυτό ειπώθηκε και σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε πριν από καιρό, όπου το προφανές συμπέρασμα ήταν πως η Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια να αναπτύξει τις υπηρεσίες που είναι σχετικές με τον πολιτισμό.

Στην ίδια συνάντηση, σημειώθηκε ότι το απόλυτο ποσόν που αντλεί η χώρα είναι μεγάλο, αλλά η συμμετοχή του στο ΑΕΠ είναι μικρή.

Μια από τις πρώτες σκέψεις που έρχονται, όταν αναλύεται το συγκεκριμένο θέμα, είναι η ανάγκη ενοποίησης των υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού. Μόνο η Ελλάδα κρατάει χωριστά το υπουργείο Τουρισμού (που τείνει να ασχολείται με μικρομεσαίες μονάδες αμφίβολης ποιότητας) και το υπουργείο Πολιτισμού (που σε μεγάλο βαθμό καλύπτει νοοτροπίες εσωστρέφειας και αρχαιολατρίας, με μουσεία απρόσιτα στο ευρύ κοινό).

Κατά ένα παράξενο τρόπο, ο παρών υπουργός κ. Βουλγαράκης και σε πείσμα των τόσων άσπονδων φίλων του, είναι ο πρώτος που συνέλαβε την αξία μιας τέτοιας προοπτικής. Έχει δώσει ορισμένα μηνύματα ότι σκέπτεται να αντιμετωπίσει τον πολιτισμό, ως παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Το εκλογικό κλίμα δεν αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον για την μεθοδική οικοδόμηση αυτής της ιδέας, που αναμένεται να θίξει ένα μεγάλο όγκο κατεστημένων ιδεών και συμφερόντων. Ωστόσο ακόμα και ένας σπόρος που θα πέσει τώρα, μπορεί να πιάσει τόπο μετά από λίγους μήνες.

4 comments:

Anonymous said...

Οι υπουργοί μετά τη Μελίνα, είτε θεώρησαν ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι'Αθλητισμού' (πχ Βενιζέλος), είτε δεν ασχολήθηκαν (λχ Κ. Καραμανλής).

Anonymous said...

Συμπτωματικά ο Βουλγαράκης ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα του ΥΠΠΟ για την περίοδο 2007-2009. Περιλαμβάνει και την Έκθεση «Αρχαιολογία & Τουρισμός». Διαβάζω από σχετικό Δ.Τ.

«Ιστορία και Πολιτισμός αποτελούν τον πρώτο λόγο επίσκεψης τουριστών στη χώρα μας.

Ανάγκη στενότερης συνάρτησης αρχαιολογίας και τουρισμού. Νέες υποδομές, έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αναβάθμιση παρερχομένων υπηρεσιών και προϊόντων που χρειάζεται να συνδεθούν περισσότερο με τις σύγχρονες αναζητήσεις και ανάγκες των τουριστών

Χρόνος διεξαγωγής: Νοέμβριος 2007 (ετησίως)

Φορέας Διοργάνωσης: Υπουργείο Πολιτισμού

Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων & Πολιτιστικών Κτηρίων

Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων

Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού

Τουριστικοί φορείς

Προϋπολογισμός 700.000 € ετησίως. Χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα»

Anonymous said...

Oi υπουργοί πολιτισμού της τελευταίας 10ετίας ξέρουν πιο πολύ από σκυλάδικα, απόσο γνωωρίζουν για Επίδαυρο.

Anonymous said...

Για να προχωρήσει η αξιοποίηση του πολιτισμού, θα πρέπει να συνεργάζονται υπουργοί όπως η Πετραλιά και ο Βουλγαράκης. Μάλιστα...