Monday, April 16, 2007

Πώς μπορούν να μισήσουν την Ελλάδα οι Έλληνες της διασποράς;


Έλληνες της διασποράς ορκίστηκαν ότι δεν θα ερχόντουσαν ξανά στην Ελλάδα, γιατί ένοιωθαν ότι δεν είχαν κανένα δεσμό με τη χώρα που έβλεπαν στις «ειδήσεις» ιδιωτικού σταθμού... Κάποιος νεώτερος τούς έδειξε πώς μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ΕΡΤ και τα δελτία της, μέσα από το Internet. Η εμπειρία αυτή έδειξε πως οι περισσότεροι καλμάρισαν και αποκατέστησαν κάποια σχέση με την πατρίδα.

Την ιστορία αυτή μου τη διηγήθηκε φίλος, που πήρε πρόσφατα το δρόμο της ξενιτιάς για καλύτερη δουλειά, -μάλλον μέτρησε και το ότι έβλεπε να αγριεύει το τοπίο στην Ελλάδα. Ας πάρουμε πάντως, τη θετική πλευρά και ας ελπίσουμε ότι η ΕΡΤ θα διεισδύσει και σε μακρινές χώρες του εξωτερικού, όπου συμβαίνει να υπάρχει αξιοσημείωτη ελληνική διασπορά.

Πέρα από ορισμένες εκπομπές («φραπελιές», κ.λπ.), η κρατική τηλεόραση διαθέτει προγράμματα, που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτό που συμβαίνει να είναι η ελληνική πραγματικότητα. Η εικόνα της Ελλάδας που μεταφέρει σε κάποιον εκτός της χώρας, ή σε αλλοδαπό είναι πιο κοντά σε αυτό που είναι αυτή η γωνιά της γης. Με τα ελαττώματά της και με αρκετά θετικά.

Επειδή είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ αυξάνεται, ας ελπίσουμε ότι θα αφιερωθεί κάτι παραπάνω για να φθάσει το σήμα της σε Έλληνες του εξωτερικού, που παραμένουν μια από τις πιο ισχυρές και υγιείς δυνάμεις του ελληνισμού.

2 comments:

Anonymous said...

Δεν είχα φαντασθεί ότι η ΕΡΤ θα είχε τόση αξία!!!

Anonymous said...

οΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΔΕΙΝΟΠΑΘΟΥΝ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ 'ΘΡΕΦΟΥΜΕ' ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ