Monday, May 21, 2007

H παραβίαση του conflict of interest, μεγάλη πληγή της χώρας

Δήμαρχοι που λειτουργούν επιχειρήσεις, αστυνομικοί και εφοριακοί που ζητούν την ψήφο για να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι, είναι μερικές από τις καθημερινές σκηνές της ελληνικής περιφέρειας. Η κατάσταση ως προς την παραβίαση στοιχειωδών κανόνων της αρχής της «σύγκρουσης συμφερόντων» είναι πολύ πιο σκληρή στην κεντρική σκηνή της χώρας, όπως μου ανέφερε σε πρόσφατη συζήτησή μας, στέλεχος της κυβέρνησης, με αφορμή συζήτηση για την υπόθεση των ομολόγων.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να ξεκινήσει με χαμηλούς τόνους ένα εγχείρημα για την δημιουργία ενός πλαισίου που θα ορίζει το conflict of interest. Το ΠΑΣΟΚ, εφόσον πιστεύει ότι θα έλθει η ώρα του να αναλάβει τη διακυβέρνηση, έχει διπλό κίνητρο να επιχειρήσει και αυτό ένα αντίστοιχο τόλμημα. Η χώρα βρίσκεται σε μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με τα όσα ισχύουν στις ώριμες δημοκρατίες της Ευρώπης. Ένας καλός νομικός και ένας φιλόδοξός αναλυτής, θα μπορούσαν να γράψουν ένα εγχειρίδιο, ώστε, τουλάχιστον, να έχουν κάποιο μπούσουλα οι πολίτες εκείνοι, οι οποίοι πέφτουν σε λάθη ως προς το «ασυμβίβαστο», επειδή κανείς δεν τους εξήγησε...

Ωστόσο, υπάρχουν δύο εμπόδια για την προώθηση ενός σύγχρονου πλαισίου τήρησης του conflict of interest:

1) το πολύ μεγάλο κράτος, που υποχρεώνει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα να αναζητά ένα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, για να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό. Στην προσπάθεια αυτή, γίνονται αρκετοί διορισμοί που έχουν κωλύματα, κάτι που φάνηκε σε όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις

2) η σχετικά χαμηλή στάθμιση του κριτηρίου professional, όταν αξιολογούνται άτομα για να αναλάβουν δημόσιες θέσεις, που απαιτούν γνώσεις και εμπειρία.

Η παραβίαση της αρχής του conflict of interest δημιουργεί ζητήματα και αδιέξοδα, που αντανακλούν στο δημόσιο βίο, στην ποιότητα ζωής και τον αυτοσεβασμό των πολιτών. Τα ηγετικά πρόσωπα (πολιτικοί, επιχειρηματίες, πνευματικοί ηγέτες, εκκλησιαστικές αρχές) που θα αρκεσθούν στη σημερινή νεφελώδη αντίληψη περί «σύγκρουσης συμφερόντων», αναλαμβάνουν το ρίσκο να βρεθούν μπροστά σε αρνητικές εκπλήξεις.

4 comments:

Anonymous said...

ν'αγειάσει το στόμα σου!

Anonymous said...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!

Anonymous said...

το ότι θα βρεθούν μπροστά σε αρνητικές εκπλήξεις είναι σίγουρο, γιατί έχουμε πιάσει και εμείς το νοήμα για το πως λειτουργούμ

Unique Fish said...

Δυστυχώς η παραβίαση της αρχής του conflict of interest έχει ποτιστεί σε όλο τον κοινωνικοπολιτικό μας βίο. Για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες ο όρος «σύγκρουση συμφερόντων» είναι άγνωστος. Γι' αυτό βλέπουμε και φαινόμενα γονιών που βολεύουν (σε κάθε επίπεδο) τα παιδιά τους στην επιχείρηση/οργανισμό που δουλεύουν (δημόσιο και ιδιωτικό).

Αυτό το ξέρουν τα κόμματα και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, γι' αυτό δεν παίρνουν και το ρίσκο στην προώθηση ενός πλαισίου τήρησης του.