Thursday, August 23, 2007

Εκλογές, παραοικονομία και ο ρομαντισμός των bloggers....


Στο προηγούμενο σημείωμα, είδαμε μια σκηνή από το "σκληρό ροκ" της οικονομίας στην ελληνική περιφέρεια, όπου κύριος παράγοντας περιφερειακής ανάπτυξης αναδεικνύεται η παραοικονομία... Η προεκλογική περίοδος, από την άλλη, δίνει την εντύπωση ότι η πολιτική ασκείται, πλέον, μέσα από μια πλειοδοσία παροχών προς ομάδες πίεσης. Η εικόνα δεν βελτιώνεται όταν ακόμα και μικρότερα κόμματα νοιώθουν την υποχρέωση να κάνουν εντυπωσιακούς συμβιβασμούς, για να δείξουν ότι και αυτά βρίσκονται μέσα στο κλίμα. Ετσι φθάσαμε στο σημείο να φωτογραφίζεται ο κ. Καρατζαφέρης με την Εφη Σαρρή και ο κ. Παπαθεμελής με τον Γερολυμάτο.

Περιδιαβαίνοντας τα blogs (επώνυμα και ανώνυμα), βλέπουμε πολίτες αποφασισμένους να δώσουν μάχες για μικρά και μεγάλα θέματα που υπερασπίζονται το δημόσια χώρο, τα κοινωνικά αγαθά, το περί δικαίου αίσθημα, τα δικαιώματα των επομένων γενεών. Τώρα που σιγά-σιγά γυρίζουμε στα σπίτια μας και στους ιστοχώρους μας, να θυμίσουμε κάποιες από τις εκ των ενόντων τέτοιες καμπάνιες, που βρίσκονται σε εξέλιξη:

-υπηρεσίες υγείας (με αφορμή την Αμαλία, κορυφαία στιγμή της ελληνικής blogosphere)

-αναδάσωση, περιβάλλον, ποιότητα ζωής, κλιματική αλλαγή. Η Πάρνηθα άναψε τη σπίθα, που την κατάλαβε όλη η Ελλάδα. Αρκετά posts για τα λιγνιτωρυχεία και για την καταστροφή πανέμορφων παραλιών. Το whispering-planet αποτελεί μια καλή συλλογική προσπάθεια, που υπόσχεται πολλά.

-προστασία καταναλωτή (πασχίζουν ο katanalotis και ο pelatis σε μόνιμη βάση, ενώ συμβάλουν αρκετοί άλλοι σε συστηματική βάση)

-καταγγελία της προκλητικής ασυδοσίας των ταξιτζήδων (ξεκίνησαν οι anestis, pelatis, συμπράττουν πολλοί άλλοι).

Η ζέστη είναι ενοχλητική και μην περιμένετε να κάνω συστηματική έρευνα... Πέστε μας και εσείς κάποιες από τις καμπάνιες που ξεκίνησαν αυθόρμητα, να τις μάθουμε και εμείς, να τις πούμε σε κάποιον γνωστό μας, να τις προβάλουμε και σε decision makers, που θα πρέπει να ανταποκριθούν για να μην τους ξεπεράσουν τα πράγματα...

Είναι ρομαντικοί οι bloggers; Επειδή ο χαρακτηρισμός "ρομαντική προσπάθεια" χρησιμοποιείται από πολλούς με υποτιμητική έννοια, τον αποσύρω... Ένας αριθμός πολιτών, που είναι μεν μειοψηφία, αλλά πιθανόν να είναι ισχυρή μειοψηφία, έχει βρει έναν εναλλακτικό τρόπο να εκφρασθεί και αυτός είναι το blogging. Μέσα από αυτό το κανάλι, μπορούν να δικτυωθούν πολίτες, που θα ήταν αδύνατον να το κάνουν μέσα από τις παραδοσιακές μορφές (κόμμα, συνδικάτα, σύλλογος, οικολογική οργάνωση, παρέα). Θα ήταν ρομαντικό να έλεγα ότι ο ακτιβισμός των bloggers θα βάλει "πάγο" στο λαϊκισμό και στην έξαρση της πελατειακής πολιτικής συμπεριφοράς... Από την άλλη, όμως, θα ήταν απαισιοδοξία, εαν παραβλέπαμε τις "Θερμοπύλες" που κρατάνε οι εργάτες των ιστολογίων: δικτυώνουν και συσπειρώνουν όσους θέτουν όρια στην μετατροπή του δημοσίου σε ιδιωτικό.

4 comments:

Anonymous said...

Πάντως μερικοί bloggers παραείναι ρομαντικοί...

Anonymous said...

Κύριε Χαϊκάλη, θα ήθελα να σας στείλω κάποιο e-mail αλλά δεν βλέπω κάποιο link στο blog.

θα μπορούσατε ίσως εσείς να επικοινωνήσετε στο δικό μου e-mail.

drandakis@mail.com

Ευχαριστώ

ΦΑΝΤΙ said...

Εκτός από Ρομαντικοί αρκετοί bloggers έχουν και γνώσεις. Καμιά φορά ρίχνουν και καμιά Μούντζα στην Μετέωρη Δημοκρατία.

Να μην εκπλαγούμε εαν γίνουν και ακόμη δυναμικότερες οι δράσεις τους...

whispering-planet said...

Ετσι που γίναμε είναι ο πολίτης για τον πολίτη. Σας έστειλα πρόσκληση για το μπλογκ.