Monday, September 03, 2007

Τι έμεινε στην εικόνα της χώρας


Το ρεπορτάζ του Economist για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα έχει το χαρακτηριστικό ότι επιχειρεί να καταγράψει τις αιτίες που η καταστροφή ήταν τόσο μεγάλη. Με αφορμή την Ελλάδα, αναφέρεται και στις πυρκαγιές όλης της νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία).

Ανεξάρτητα από τον βαθμό ακριβείας αυτού του ρεπορτάζ, το ζήτημα που προκύπτει είναι τι θα μείνει στο τέλος για την εικόνα της χώρας. Μας καταλογίζουν διαφθορά, αποδυνάμωση του κράτους, απουσία κτηματολογίου-δασολογίου, κλπ, κάνοντας συγκρίσεις με την ιταλική Μαφία...

Ακόμα και αν ο Economist είναι μεταξύ των δυνάμεων που υπονομεύουν την Ελλάδα, η γεύση που μένει δεν είναι ευχάριστη. Η υπόθεση ότι αυτά θα λυθούν με την διεξαγωγή των εκλογών, μάλλον δεν έχει πολλούς θιασώτες...

5 comments:

Anonymous said...

Μακάρι αυτά που μας "καταλογίζει" ο Economist να γίνονταν πεποίθηση του Έλληνα -είναι όλα αλήθεια.
Η συνειδητοποίηση των αγκυλώσεων και αδυναμιών θα ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Η εικόνα της χώρας καταστρέφεται καθημερινά από εμάς τους ίδιους...
Ακόμα και το (τρόπον τινά) ταπεινωτικό άρθρο της "Die Welt" (βλ. "έξω από την Αθήνα αρχίζει ο Τρίτος Κόσμος") περιέχει αλήθειες που πονάνε.
Η ακρίβεια των άρθρων είναι ήσσονος σημασίας. Στην κρατική τηλεόραση π.χ. ενοχλήθηκαν που η γερμανική εφημερίδα έκανε λάθος στην ημερομηνία κατάκτησης του Euro από την Εθνική!!
Αυτό τους μάρανε, τρομάρα τους...

Υ.Γ:Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια στο ποστ "εκλογές, παραοικονομία και ο ρομαντισμός των bloggers..."

ellinida said...

Η αλήθεια πονάει...

Anonymous said...

Εγώ πάλι, δεν βλέπω το "Economist" να υπονομεύει καθόλου την εικόνα της χώρας μας. Εκτός εάν υπονόμευση είναι να λες τα πράγματα ως έχουν. Διότι αυτό κάνει το "Economist" όταν αναφέρεται σε διαφθορά, αποδυνάμωση του κράτους, απουσία κτηματολογίου-δασολογίου κ.λπ. Όπως σχολίασε η ellinida "Η αλήθεια πονάει..."

DPurpler said...

Απόλυτα σωστά τα λέει το Economist.
Και λίγα μας "σούρνει". Η πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμα χειρότερη και φτάνει από την κορυφή ως τον απλό πολίτη...

Anonymous said...

Κι εγώ νομίζω ότι το άρθρο του Economist, μέχρι το σημείο που φτάνει η ανάλυσή του, είναι απόλυτα ακριβές.

Θα μπορούσε βέβαια να πάει σε πιο πολύ βάθος στο θέμα της διαφθοράς και - πέρα από το κτηματολόγιο και την απορρόφηση των κονδυλίων - να μιλήσει και για μίζες από αγορές εναέριων μέσων πυρόσβεσης (εις βάρος των επενδύσεων σε πρόληψη), πελατειακές σχέσεις στην Πυροσβεστική, κτλ.

Για να είμαι ειλικρινής περίμενα από τον Economist να μας αφιερώσει ολόκληρο Briefing, μη πω και εξώφυλλο. Κι αυτό γιατί αυτή η καταστροφή σχετίζεται με δομικά στοιχεία του πολιτικού μας συστήματος (παρεμβατικό κράτος, απουσία καινοτομίας στην πρόληψη, "μεγάλο" κράτος με διασκορπισμένες ευθύνες, κτλ) που χαρακτηρίζουν κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία ο Economist δεν επικροτεί καθόλου (και καλά κάνει).

Με λίγα λόγια, θα έπρεπε να μας τα χώσουν περισσότερο.