Monday, October 01, 2007

Έντυπα περιοδικά, Internet και blogs


Ο Economist δημοσιεύει ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για το συνεχές και ισχυρό "στρίμωγμα" των περιοδικών, κυρίως από την ανάπτυξη του Internet. Πριν λίγες μέρες, ο nikan έκανε στο metablogging ένα πολύ κολακευτικό σχόλιο για το καινούργιο knowhow.gr και για εμένα.

Μένοντας λίγο στα δικά μας, δηλαδή, τη σχέση media, Internet και μπλογκόσφαιρας, θα επιχειρήσω 2-3 τηλεγραφικές παρατηρήσεις:

-Για μια σειρά λόγους τα media διατηρούν στην Ελλάδα πολύ μεγαλύτερη επιρροή, απ' όσο σε όλες τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες (κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά τις πρόσφατες εκλογές).

-Η ισχύς των media, δεν μεταφράζεται και σε οικονομική υγεία των εκδοτικών επιχειρήσεων. Για κάποιους λόγους, που δεν είναι της ώρας, πιθανόν να ισχύει και το αντίστροφο: ο πολύς μεγάλος αριθμός τους, τους εξασφαλίζει επιρροή, αλλά μειώνει τις πιθανότητες κερδοφορίας.

-Η πραγματικότητα αυτή –"it's the financial results, stupid!"- δεν είναι κατάσταση ισορροπίας. Εξ ου και οι πολλές συζητήσεις για συγχωνεύσεις Μέσων.

-Η είσοδος εφοπλιστικών κεφαλαίων για επένδυση σε κάποια media, πιθανόν να ενισχύσει ορισμένα από αυτά, αλλά δεν θα αλλάξει την συνολική κατάσταση. Τα κεφάλαια αυτά –στην πλειοψηφία τους- δεν επενδύονται για οικονομική απόδοση, αλλά για επιδίωξη επιρροής, κάτι που μπορεί να κάνει ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση.

-Όλο αυτό το σκηνικό και η επέκταση της ευρυζωνικότητας, ευνοεί το Internet και την μπλογκόσφαιρα. Η διαίσθησή μου μου λέει ότι υπάρχει χώρος για επενδύσεις στο Internet, κάτι όμως που δεν διευκολύνεται από την αίσθηση της πολύ ισχυρής τοποθέτησης των παραδοσιακών media.

-Ποιες είναι οι προβλέψεις μου για το μέλλον; Θα ήταν παρακινδυνευμένο να το κάνω σε ένα τόσο μικρό σημείωμα... Είμαι πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος για την ανάπτυξη/ζήτηση των υπηρεσιών πληροφόρησης/ψυχαγωγίας στο Internet. Θα προχωρήσουν πιο αργά απ' όσο δείχνει μια ορθολογική ανάλυση των οικονομικών δεδομένων, αλλά θα προχωρήσουν...

1 comment:

Anonymous said...

Ελληνικά περιοδικά... Τι συζητάμε;