Thursday, November 15, 2007

Β’ Αθηνών, η μεγαλύτερη –ίσως- εστία διαφθοράς και διαπλοκής


Κάτι πήγε να πει η κυβέρνηση, ενώ πιθανολογείται ότι θα κάνει σαφή τοποθέτηση ο Γ. Παπανδρέου. Επειδή μπορεί αυτά να μείνουν σε επίπεδο ψιθύρων στη διάρκεια της φημολογίας για τον καινούργιο εκλογικό νόμο, κάποιοι πρέπει να το πουν ξεκάθαρα: η τεράστια, αχανής και ανομοιογενής Β’ Αθηνών, είναι ίσως η μεγαλύτερη εστία διαφθοράς στη χώρα.

Αν δεν σπάσει σε τρία τουλάχιστον κομμάτια, τότε οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να αναμέτριονται με ένα εκλογικό κόστος που δεν πέφτει κάτω από τις 500.000 ευρώ. Είναι λάθος να λέγεται ότι αυτά τα χρήματα τα βάζουν, όλα, γνωστοί επιχειρηματίες. Τα νούμερα είναι μεγάλα, πολύ μεγάλα και οι σοβαροί επιχειρηματίες δεν παίρνουν τόσο μεγάλα ρίσκα…

Γι’αυτό βλέπουμε «κεντροαριστερούς» υποψήφιους να είναι τόσο υποχωρητικοί απέναντι στα πιο ακραία στοιχεία της Εκκλησίας, κλάδους στους οποίους όλοι λένε ότι γίνεται λαθρεμπόριο να παραμένουν στην ησυχία τους, τους ταξιτζήδες να έχουν «κατακτήσει» το δικαίωμα να παίρνουν από τουρίστες 100 ή και 200 ευρώ για μια απόσταση τριών χιλιομέτρων...

Θα μπορούσα να αραδιάσω 15 – 20 λόγους για τους οποίους πρέπει να σπάσει η Β’ Αθηνών και οι 3 – 4 άλλες μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Προτιμώ να σας προ(σ)καλέσω να ενώσετε τη φωνή σας, δεν έχει και τόσο μεγάλο ρίσκο: το κεντρικό δελτίο του Mega της 13ης Νοεμβρίου τα είπε και αυτό, έντονα και ωμά. Ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου, πέρα από όσα αναφέρουν οι επικριτές τους, είναι από εκείνους τους πολιτικούς που μπορούν να σπάσουν αυτό το απόστημα.

Η διαφθορά δηλητηριάζει την κοινωνία και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η Ελλάδα φιγουράρει σε ολοένα και πιο «υψηλές» θέσεις στον παγκόσμιο κατάλογο της διαφθορά. Μια κινητοποίηση ενάντια σε αυτό τον κατήφορο δεν είναι ζήτημα «προσκοπισμού» ή ρομαντισμού, είναι θέμα αισθητικής και αισθήματος αυτοσυντήρησης.

Θα λείψω λίγες μέρες για επαγγελματικούς, κυρίως, λόγους στο Μιλάνο και ελπίζω να γίνει το θαύμα: ο νέος εκλογικός νόμος, εκτός από bonus στο πρώτο κόμμα, να δίνει και ένα μικρό bonus στους υγιείς πολίτες αυτής της χώρας. Να θυμούνται οι νομοθέτες ότι οι πολίτες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τον καλπάζοντα κυνισμό είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσο νομίζουν. Ας κάνουν μια βόλτα στην μπλογκόσφαιρα και θα το καταλάβουν…

3 comments:

Anonymous said...

500.000 μονο για τη Β' Αθηνων; Λία λες,,,

gmentzas said...

Οντως - και λίγα λες!

Τα καλό πάντως είναι ότι αρκετός κόσμος φαίνεται να έχει καταλάβει το πρόβλημα και ότι και οι άνθρωποι των media "σπρώχνουν" για μία λύση (δες και το άρθρο του Παύλου Τσίμα σήμερα - Σάββατο - στα Νέα).

Το κακό είναι ότι μάλλον δεν θα θίξει τέτοια θέματα η αλλαγή του νόμου...

:-(

pelatis said...

Η διαφθορά όπως εύστοχα σημειώνετε, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας: στο "Lexus and the Olive Tree" του Φρίντμαν δεν είναι τυχαίο ότι τοποθετείται σαν νούμερο 1 κριτήριο της γενικότερης προόδου μιας κοινωνίας.
Το τραγικό είναι ότι είμαστε η ΜΟΝΗ "δυτική" κοινωνία που ανεβαίνει με σπριντ τα σκαλοπάτια της κατάταξης...
Για να μην γκρινιάζω όπως κάνουν κάποιοι... θεματοφύλακες των θεσμών, δύο μόνο παραδείγματα του τελευταίου δεκαημέρου:
1. Ήμουν συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο που πέρασε χωρίς να πληρώσει διόδια(!!!) στη Β. Ελλάδα. Ο οδηγός ήθελε να δείξει την επιρροή του στην ευρύτερη περιοχή...
2. Φίλος (τρομάρα του...) με κυριλέ καφετέρια δεν έκοβε αποδείξεις στους πελάτες. "Ας έρθουν να με πιάσουν" έλεγε.
Οι Ολλανδοί (εργαζόμενοι στην Ελλάδα) της παρέας μου αντέδρασαν όπως κάθε πολιτισμένος άνθρωπος: όργιλοι και κατακόκκινοι μου έλεγαν ότι αυτός ο "μ@#$@ας με το να μην κόβει αποδείξεις, κλέβει εσένα, εμάς και το κράτος -γιατί δεν φέρνεις την αστυνομία;"
Όσο συνεχίζουμε να βάζουμε νερό στο κρασί μας, τόσο θα ανακαλύπτουμε νέα βάθη στον πάτο του βαρελιού...