Tuesday, December 04, 2007

Επιθετικά ο Θοδ. Σκυλακάκης για τις ελληνικές επιχειρήσεις


Ελληνικές εταιρείες που επενδύουν εδώ και χρόνια στην επέκτασή τους σε αγορές εκτός συνόρων, αναγνωρίζουν ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που ασχολείται με τα σχετικά θέματα, έχει μπει «επιθετικά» σε ένα πεδίο που επί πολλά χρόνια ήταν αδρανές. Οι εκτός Ελλάδος αγορές θεωρούνται ένας από τους λίγους χώρους όπου υπάρχουν περιθώρια επιχειρηματικής ανάπτυξης, κάτι που φαίνεται και από την πορεία των εταιρειών: όσες έχουν περιοριστεί στην ενδοχώρα εμφανίζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενδεχομένως και υποχώρηση.

Ο Θ. Σκυλακάκης πήρε ένα ενδιαφέρον πλάνο από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, που ήταν ο πρώτος που είχε «ταράξει τα νερά» της στασιμότητας ή της κρατικής αδιαφορίας. Δεν είναι μυστικό ότι πολλές ελληνικές εταιρείες είχαν έντονα παράπονα ότι επί πολλές δεκαετίες πάλευαν στο εξωτερικό μόνες τους, καθώς το ελληνικό Κράτος (και η διπλωματία) αντιμετώπιζαν με αδιαφορία την προσπάθειά τους να εγκατασταθούν σε άλλες αγορές.

Οι ελληνικές εταιρείες έβλεπαν απέναντί τους ανταγωνιστές από την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιταλία που είχαν πίσω τους ολόκληρη την κρατική μηχανή της χώρας τους και πάνω απ’ όλα την διπλωματία. Οι περισσότεροι Έλληνες διπλωμάτες έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι δεν ήταν δική τους δουλειά να υποστηρίξουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών.

Ο Θ. Σκυλακάκης, στενός συνεργάτης της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη (π.χ., στο Δήμο Αθηναίων) έχει πάρει πρωτοβουλίες που, όπως λένε οι εκπρόσωποι πολλών ελληνικών εταιρειών, δεν είναι μόνο δείγμα προθέσεων, αλλά δράσεις στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου πλάνου. Κάποιοι το ερμηνεύουν αυτό ως ένα στοιχείο της πολιτικής που επιδιώκει να αναπτύξει η υπουργός εξωτερικών, που θέλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του τομέα της, για να παρουσιάσει δημιουργικό έργο, πέραν των δύσκολων θεμάτων των Σκοπίων, της Τουρκίας, κλπ.

Επιχειρηματίες με θεσμικό ρόλο διαβλέπουν κάποια ανταγωνιστική διάθεση από πλευράς Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών, αλλά θεωρούν ότι θα βρεθεί χώρος κοινής δράσης, ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα.

Η δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό δεν αφορά πλέον μόνο τους μετόχους, αλλά και κάποιες χιλιάδες Ελλήνων managers, μηχανικών, κλπ, που βλέπουν σημαντικά καλύτερες ευκαιρίες γιαανάπτυξη καριέρας, σε σχέση με θέσεις που θα τους περιόριζαν εντός Ελλάδος.

1 comment:

Anonymous said...

Ο Πέτρος Δούκας μάλλον πήγε στο υπουργείο για να κάνει το αγροτικό του..