Wednesday, January 09, 2008

Πού είναι τα start-ups στην Ελλάδα; Στην τεχνολογία;


Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις περισσότερες από τις γνωστές εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας από τα πρώτα τους βήματα: ήταν πραγματικά start-ups... Τι συμβαίνει και έχω καιρό να δω κάποιες περιπτώσεις μικρών εταιρειών, που ξεκινούν από το μηδέν και γνωρίζουν συνεχή ανάπτυξη;

Ίσως υπάρχουν, αλλά δεν είμαι σε θέση πια να τις εντοπίζω... Μακάρι να ήταν αυτό, όμως, φοβάμαι ότι τα τελευταία χρόνια έχει «συρρικνωθεί» η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, πέρα από τις περιπτώσεις όπου «φτιάχνονται» εταιρείες από επιδοτήσεις, χωρίς νεύρο, δίχως όραμα και προοπτική…

Η κοινωνία, αλλά και η Πολιτεία, δεν ενθαρρύνουν τους νέους να πάρουν ρίσκα και να δημιουργήσουν. Αν είναι αυτό το θέμα –και φοβάμαι ότι δεν πέφτω έξω-, τότε τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά ευκαιριών. Οι λίγοι που το τολμήσουν, θα βρουν πεδίο ανοιχτό, γιατί η αγορά διψάει για νέες, δυναμικές επιχειρήσεις, που έχουν διάθεση να προσφέρουν κάτι καινούργιο, φρέσκιες ιδέες, αλλά και μια επαγγελματική αντίληψη περί παροχής υπηρεσιών.

Αρκετές ώριμες εταιρείες είναι «κουρασμένες» και αφήνουν περιθώρια για καινούργιους παίκτες, οι οποίοι με άγνοια κινδύνου θα μπουν δυναμικά στο προσκήνιο. Αν σε εμάς το ερώτημα «τι μπορούν να προσφέρουν τα start-ups στο χώρο της τεχνολογίας» είναι –για την ώρα- φιλολογικό, στις ώριμες αγορές το ερώτημα έχει περιεχόμενο, όπως δείχνει η παρούσα ενδιαφέρουσα ανάλυση.

5 comments:

Anonymous said...

To thema einai poio einai to perithorio anaptixis pou afinoun oi megales eteries stis mikres. Ta pragmata sto exwteriko einai diaforetika kai apo tin meria twn megalwn eteriwn kai apo tin meris tis politias.Allwste, "h agnoia kindinou" pou anafereis amesws amesws provlimatizei tous epidoxous neous epixirimaties pou isws vlepoun kai ligo pio makria.

Yannis Larios said...

Στάθη καλή χρονιά!

Οι καλές, μικρές καινοτομικές τεχνολογικές εταιρείες υπάρχουν (ακόμη!) στην Ελλάδα.

Αλλά έχουν ακόμη ένα βασικό προτέρημα.... Δεν τους ενδιαφέρει η δημοσιότητα...

Και γιατί να τους ενδιαφέρει άλλωστε όταν έχοντας 10-15 στελέχη υψηλού επιστημονικού υπόβαθρου, αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να παρέχουν υπηρεσίες/ προϊόντα τεχνολογίας κατά τεκμήριο σε αλλοδαπές εταιρείες-κολλοσσούς, αποφέροντας ήσυχα-ήσυχα αυξανόμενα κέρδη, τεχνογνωσία και ευημερία σε ιδιοκτήτες και στελέχη (που συχνά ταυτίζονται!).

Άρα.... γιατί να κάνουν φασαρία και να τραβήξουν τα βλέμματα των αδιάκριτων;

Υπάρχουν και είναι αρκετές. Αλλά είναι (ευτυχώς!) αθόρυβες...

BioLogos said...

Καλημέρα

Υπάρχουν στοιχεία για spinoff εταιρίες στην Ελλάδα?Είναι λίγο άσχετο αλλά το έχω απορία.Προσωπικά ξέρω μόνο μία.

Στάθης Χαϊκάλης said...

Διαβάστε και τη συνέχεια της συζήτησης στο

http://www.knowhow.gr/?p=540#comment-29

www.knowhow.gr said...

@Ανώνυμος: πράγματα υπάρχει τέτοιο 'ανάχωμα' των μεγάλων επιχειρήσεων
@Γ. Λάριος , καλή χρονιά σε όλους.
Το σκέφθηκα, Γιάννη, ότι υπάρχουν νέες δυναμικές επιχειρήσεις, που αποφεύγουν την παραδοσιακή δημοσιότητα. Η αίσθησή μου, από την αγορά όμως , είναι ο αριθμός των πράγματι αξιόλογων start-ups είναι μικρότερος άλλων εποχών.
Μακάρι να πέφτω έξω και ευχαρίστως να ακούσω περιπτώσεις, με την δέσμευση ότι θα μείνουν τα στοιχεία τους, ...μεταξύ μας...
@βiologos: kai ta spinoffs, κα΄τά την αίσθησή μου, είναι λιγότερα όσων θα ήλπιζε μια δυναμική οικονομία και μια ζωντανή κοινωνία.