Thursday, March 06, 2008

Ζουράρις και Καρνάβαλος


Ένα πρόσωπο της Αριστεράς, χαμηλών τόνων και γλυκύτατος άνθρωπος, που ήξερε τον Κώστα Ζουράρι από το Παρίσι, τον αποκαλούσε «νέο Αλκιβιάδη, έτοιμο να κόψει τις κεφαλές των Ερμών για να ακουστεί το όνομά του». Τυχαίνει να ακούω ή να διαβάζω για το Ζουράρι από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, π.χ., θα λυνόσασταν στα γέλια αν βρίσκατε τα κείμενα της «μνημειώδους» αντιπαράθεσης που είχε με τον άλλο κολοσσό της διανόησης, το Γιώργο Βέλτσο. Ήταν τέλη της δεκαετίας του ‘70, όταν είχαν μεγάλη κόντρα, περί Μαρξ και Φρόιντ. Έκτοτε έχει καταγράψει πολλά κατορθώματα ο Ζουράρις, μεταξύ των οποίων και η συμβολή του στη «διάλυση» του «Καποδίστρια», με την «αυτονόμηση» περιοχής της Κρήτης.

Αυτά μοιάζουν παλαιολιθικά, μπροστά την στάση ενός γίγαντα -του Ζουράρι- στο θέμα των Σκοπίων.

Το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς, είναι ο ναρκισσιστικός, αγενής τρόπος με τον οποίο επιτίθεται στους συνομιλητές του των τηλεοπτικών παραθύρων, κάνοντας επίδειξη λεξιλαγνείας. Το πιο θλιβερό ήταν η επίθεση εναντίον ενός συνομιλητή του, σκοπιανού δημοσιογράφου, που μιλά ελληνικά. Ο Ζουράρις, προσβλητικός, επιλεκτικά μίλαγε με λέξεις που ο σκοπιανός δεν μπορούσε να καταλάβει, λόγω γλωσσικής αδυναμίας. Στο τέλος ο Ζουράρις τον είπε κλέφτη, ότι μας έκλεψε το πορτοφόλι.

Η αρένα των παραθύρων χρειάζεται Ζουράριδες... Οι Άνθιμοι των συλλαλητηρίων χρειάζονται Ζουράριδες... Τα κοινωνικά στρώματα που διψούσαν κάποτε για άνοδο μέσω των σπουδών των παιδιών τους, ανέχτηκαν τους Ζουράριδες να έχουν τον τίτλο του καθηγητή...

Αυτό το σημείωμα μπαίνει στο blog μου γιατί ταιριάζει στην περίσταση των τελευταίων ημερών του Καρνάβαλου.

10 comments:

Anonymous said...

Εδώ και πολύ καιρό έχω την ίδια άποψη! Έτυχε να είμαι σε μια εκδήλωση παρουσίασης του τελευταίου του βιβλίου, και όταν κάποιος σχολίασε αρνητικά κάτι που έγραφε μέσα, η αγένεια του "κου Καθηγητή" ήταν τέτοια που έμεινα με ανοιχτό το στόμα εγώ, και όλος ο κόσμος στην αίθουσα!! Κάνοντας διαρκώς ανούσια επίδειξη του λεξιλογίου του!! Έφτασε να αποκαλέσει τον άνθρωπο "άσχετο" και ότι δεν ξέρει τίποτα (ο άνθρωπος δεν ήταν άσχετος, ιστορικός είχε τελειώσει). Δυστυχώς, τον εκτιμούσα πολύ, αλλά με την συμπεριφορά αυτή ξεπέρασε κατά πολύ τα "όρια", και εάν είναι έτσι οι “σύγχρονοι φιλόσοφοι”, λυπάμαι!!

Stelios Frang said...

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τέτοιους φελούς είναι να τους μιλήσεις στον ίδιο τόνο και με το ίδιο περιεχόμενο. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, γιατί τον προσφωνούν μερικοί "καθηγητή" και "πανεπιστημιακό". Πότε υπήρξε κάτι τέτοιο, ξέρει κάποιος; Το γιατί ο ίδιος δεν διορθώνει αυτούς που τον προσφωνούν "καθηγητή" είναι προφανές...

Απ' όσο ξέρω, έχει σπουδάσει μουσική στο Salzburg και είναι πιανίστας. Όλα τ' άλλα που επικαλείται φαίνεται να είναι φανταστικά. Βέβαια, καθείς μπορεί να αυτοδιδαχθεί τα πάντα και είναι αξιέπαινο αυτό, αλλά δεν νομιμοποιείται έτσι να προβάλει ακαδημαϊκούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς τίτλους.

ανεστης said...

Επιτέλους βρε Στάθη!
Καλωσώρισες...

Antonios Politakis said...

S.frang
Έχει σπουδάσει νομική και πολιτικές επιστήμες και ήταν καθηγητής σε Γαλλικό πανεπιστήμιο. Έχει σπουδάσει και μουσική. Τελικά η ιδιοφυΐα από την μαλακία είναι ένα τσιγάρο δρόμος.

Anonymous said...

Ό.τι και να έχει σπουδάσει, όσα πτυχία και να έχει, η αμετροέπεια και η αρρωστημένη έπαρση που τον χαρακτηρίζει αναιρούν οποιοδήποτε επιστημονικό του υπόβαθρο.

Anonymous said...

Για να κατανοήσει κανείς το Ζουράρι θα πρέπει να "το χει μέσα του". Καταλαβαίνω οτι σας είναι δύσκολο να μην τον παρερμηνεύετε. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι νεκρή.. (όπως νομιζετε) και δεν είναι διθενάκιας και φιγούρας. Αυτή η ερμηνία είναι ξεκάθαρη "προβολή" που κάνετε εσείς στο λόγο του. Προβάλετε δηλαδή ΕΣΕΙΣ μέσα στα λόγια του όταν τα ερμηνεύετε το δικό σας χαρακτήρα."Εγω θα χρισημοποιούσα τέτοιες λέξεις αν ήθελα να δείξω τον "ψαγμένο". Η ερμηνία-προβολή αυτη που κάνετε ξεβρακώνει εσας και όχι τον Ζουράρι. Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Ζουράρις είναι όλες λέξεις-σύμβολα πίσω απο τις οποίες κρύβονται ολόκληρες ένοιες-παραπομπές. Για να μην μιλάει 3 ώρες κάθε φορα για κάθε θέμα σου λέει μια λέξη κλειδί που κουβαλάει ολόκληρη φιλοσοφία-ερμηνία-τρόπο Ζωής. Για να τον κατανοείς πρέπει να τον έχεις μελετήσει .. και αν τον έχεις μελετήσει καταλαβαίνεις οτι ο λόγος του ειναι εξερετικά συμπαγης εφυης και τα άλματα σκεψης και οι συσχετισεις που κανει είναι αφοπληστικα επιτυχημενες και εγκυρες. Το ποιο σημαντικο ? ο λόγος του αν και "δυσνοητος" (λογο των πολλων παραπομπων -συμβολων) ειναι απιστευτα συναισθηματικος ! οταν διαβαζεις αμα δεν εχεις μεσα σου το κομπλεξ κατωτεροτητας η ανωτεροτητας αμεσως νιωθεις ενα αρωμα απο λογο ενος δασκαλου λιγο παραξενου και διαφορετικου απο τους αλλους αλλα ΟΧΙ διθενακια! την ιδια δυσκολια αντιμετωπισα οταν διαβασα τα απομνημονευματα του μακρυγιαννη (που του ειναι τοσο αγαπητα¨:)) ο λογος παραξενος οι σκεψεις αλληλοσυνδεονται και διαχεονται η μια μεσα στην αλλη .. και το τελικο αποτελεσμα ΑΝ ΤΟ ΧΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ απιστευτα συναισθματικο και λογικο ταυτοχρονα σε ξεσηκωνει. Τελειωνοντας θα σας ξαναπω και θα επισημανω ξανα το εξης .. για να καταλαβεις και να νιωσεις ζουραρι πρεπει να "ΤΟ ΧΕΙΣ" . Ειναι μια φλογα που δεν εχει σχεση με "εθνικιστικες υστεριες" κλπ . και για να το καταλαβετε θα σας δοσω ενα παραξενο παραδειγμα.. τις προαλλες ειμασταν στο αυτοκινητο μου 3 φιλοι .. καποια στιγμη επαιξε στο ραδιο ενα τραγουδι του πανουσι παρακαλω :) λεγοταν κανελοριζα (παραδοσιακο βρειτε το αξιζει τον κοπο) , εκεινη τη στιγμη ενας φιλος μου αρχισε να μιλαει σα να μην συμβαινει τιποτα ..εγω και ενας αλλος φιλος μου ειχαμε αποσβολοθει και κοιταχτηκαμε γρηγορα στον καθρεφτη σα να μεταδιδουμε ενα αμοιβαο μυνημα σεβασμου και αναγνωρισης .. ειπαμε μετα και οι δυο οτι για λιγο ειχαμε ανατριχιασει .. το τραγουδι το ακουγαμε πρωτη φορα αλλα ενιωθα να πυρπολει την αισθητικη και την ψυχη μου .. ο αλλος φιλος απλα συνεχισε να "μιλαει" .. αυτος δεν εχει τυχη να καταλαβει Ζουραρι οσες φορες και να το προσπαθησει .. ελπιζω κατι να καταλαβατε γιατι δεν καταλαβαινετε

Anonymous said...

Πράγματι ο Ζουράρις δεν είναι "δήθεν".
Πρέπει να τον διαβάσεις καλά για να καταλάβεις τι εννοεί (μερικές φορές αναφέρεται σε έννοιες που έχει αναλύσει σε διάφορα βιβλία του!) όταν τον ακούς ή τον διαβάζεις.

Ο Ζουράρις δεν είναι "βλάκας".
Αυτό φαίνεται από το ότι έξυπνοι άνθρωποι (με καλή γλωσική και γνωστιακή κατάρτιση - αντιθετως του συμπαθούς Σκοπιανού που αναφέρεται νωρίτερα) αποφεύγουν να λογομαχήσουν μαζί του.

Ο Ζουράρις είναι ευέξαπτος.
Προσόν αρνητικό για φίλο αλλά όχι απαραίτητα για ερευνητή ή δάσκαλο.

Ο Ζουράρις είναι τόσο εθνικιστής όσο υπήρξε ο Ελύτης.
Αν όλους όσους είναι περήφανοι αντί να είναι μεμψήμοιροι τους ονομάζουμε "εθνικιστές" τότε είμαστε άναξιοι συνεχιστές του πολιτισμού του Θουκιδίδη, του Μακρυγιάννη, του Σεφέρη και του Ελύτη.

ρ said...

Ο Ζουράρις ουδέποτε ήταν καθηγητής σε γαλλικό πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλίο του στο γαλλικό πανεπιστήμιο που υποστηρίζει ότι δίδασκε. Ο άνθρωπος είναι εθνικιστής χάνος και επίχαυνος με περικεφαλαία και όποιος τον θαυμάζει είναι ακριβώς στην κατηγορία των ιθαγενών αγρίων που έβλεπαν γυαλί και το πέρναγαν για θεϊκή παρουσία.

Anonymous said...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα» σας προσκαλεί στην συζήτηση με θέμα «η ελληνοτροπία στην θεωρητική σκέψη του Ελύτη», με τον Κώστα Ζουράρι.
Στην ομήγυρη θα διανεμηθούν αποσπάσματα των έργων του Ελύτη, για την από κοινού μελέτη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Μαρτίου, στις 7.15 το απόγευμα στο πνευματικό κέντρο του Ι.Ν. Φανερωμένης Χολαργού.

«…Καπεταναίοι αγέλαστοι με το καφαλοπάνι, και παπάδες θεριά, λοχίες του 97 ή του 12, μπαλτζήδες βλοσυροί πάνου απ΄ τον ώμο σείωντας το πελέκι, απελάτες και σκουταροφόροι με το αίμα επάνω τους ακόμη Βουργάρων και Τουρκών. Όλοι μαζί, δίχως μιλιά, χρόνους αμέτρητους αγχομαχώντας πλάι πλάι… για τα μέρη όπου δεν έχει καθημερινές και σκόλες...»

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-6546742.
βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα»
Φανερωμένης 8, Χολαργός
Ε΄στάση Χολαργού στη λ. Μεσογείων
Ηλεκτρ.διεύθ. nonamebk@acci.gr ή ενημερωθείτε μέσω του διαδικτύου στην ηλεκτρονική σελίδα http://papaleonidasdimitris.wordpress.com

Λιακάδα said...

Μην το λες! Τωρα εν οψει εκλογών να δεις το πόσοι Καρνάβαλοι θα παρελάσουν ακομα!