Thursday, June 12, 2008

Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος για τα 4L

Στην Ελευθεροτυπία (7 Ιουνίου) ο Στ. Τσαγκαρουσιάνος αναδημοσίευσε ένα μεγάλο μέρος της ανάρτησής αυτού εδώ του ιστολογίου, με θέμα τα 4 L που προσφέρουν τα social media στα brands (τα προσωπικά ή τα προϊοντικά): listen, lurk, lounge, learn. Το υστερόγραφό του ήταν: «Μια γνώμη από το εξαιρετικό blog του Στ. Χαϊκάλη (ο οποίος ήταν συμμαθητής μου επί 12 χρόνια και ήθελα να τον σκοτώσω γιατί πάντα ήταν καλύτερος μαθητής)»

Με τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο έχουμε να βρεθούμε πάνω από 20 χρόνια, αλλά φαίνεται ότι παρακολουθούμε στενά ο ένας τον άλλον: έχω «χτίσει μηχανισμό» για να βρίσκω κάθε εβδομάδα τη LiFO, που τη θεωρώ το καλύτερο ελληνικό έντυπο, στην κατηγορία εκείνων που σου δίνουν ανάσες ζωής και δημιουργικότητας. Πρόκειται από τα λίγα έντυπα –μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού- που φέρνουν νέο αναγνωστικό κοινό, π.χ., τη διαβάζουν ευχαρίστως και τα παιδιά μου (που κοιτάζουν μόνο Internet).

Η άποψη αυτή για τη LiFO έχει αναφερθεί ξανά σε αυτό το ιστολόγιο, άρα μειώνεται ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι απόπειρα ανταλλαγής κολακειών. Έχοντας περάσει κι εγώ από την εκδοτική περιπέτεια, από την οποία αποσύρθηκα για λόγους φιλοσοφίας, δεν μπορώ παρά εκφράσω την ευχή να παραμείνει χώρος στο free press για έντυπα όπως η LiFO. Η επιτυχία των free press ή οι πιέσεις που νοιώθει ο υπόλοιπος Τύπος, οδήγησαν –φαινόμενο βαθύτατα ελληνικό- αρκετούς εκδότες να σπεύσουν στην αγορά των free εντύπων.

Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πίεση για την άντληση εσόδων, θα συνωστισθούν πολλοί για να πολιορκήσουν την κρατική διαφήμιση… Στο τέλος, δηλαδή, οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τα free press με διάθεση δημιουργικότητας και επικοινωνίας με τον αναγνώστη, θα υποχρεωθούν να ασχολούνται με το marketing, όπως τούτο νοείται στην Ελλάδα. Αξίζει να παρακολουθήσουμε το θέμα ως αναγνώστες (παρότι έχουμε και κάποιο άλλο επαγγελματικό «καπέλο»). Να μην μείνουμε παθητικοί, να εκφράζουμε την άποψή μας, να στηρίξουμε τα δημιουργικά εγχειρήματα που αποτελούν μικρά κάστρα απέναντι στον καλπάζοντα κυνισμό…

No comments: