Tuesday, June 24, 2008

Δημόσια διοίκηση: κάποιες ανεξήγητες (;) μαύρες τρύπες

Τα έλεγε ένα πολύ σοβαρό στέλεχος της κυβέρνησης, που -εκ των πραγμάτων- δεν μπορεί να κατηγορηθεί για στείρα κριτική. Ο λόγος για «μαύρες τρύπες» στην παραγωγικότητα, που εκ των πραγμάτων μπορεί να είναι και εκκολαπτήρια διαφθοράς:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΕΠ: η ιδέα φαίνεται εξαιρετική, καθώς ένας νέος που θέλει να ιδρύσει μια εταιρεία, θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες σε ένα ΚΕΠ. Σήμερα χρειάζεται να πάρει 30-40 χαρτιά και να πηγαινοέρχεται σε 10-15 υπηρεσίες, επί 3-4 μήνες. Στις ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. η ίδρυση μιας νέας εταιρείας γίνεται σε μια μέρα. Κι όμως, κάποιες ομάδες πίεσης αντιτίθενται στην ιδέα της δυνατότητας ίδρυσης μιας εταιρείας από ΚΕΠ.

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: μέλος της κυβέρνησης είχε εισηγηθεί την ιδέα, να παρέχονται παράβολα από όλες τις τράπεζες. Ομάδες πίεσης όμως επιμένουν να μην υλοποιηθεί αυτή η προοπτική, που θα εξοικονομούσε χρόνο και μετακινήσεις. Ο στόχος αυτών που αντιδρούν είναι να παραμείνει η δυνατότητα έκδοσης παράβολου μόνο στα δημόσια ταμεία.

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΕ ΦΑΞ: η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι ο κρατικός φορέας με τη μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές και υπηρεσίες πληροφορικής. Αθροιστικά από όλα τα ΚΠΣ, πρέπει να έχει πληρώσει σε αναθέσεις πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα ταύτα, επικοινωνεί με τα ΚΕΠ, σε απάντηση αιτημάτων πολιτών, κυρίως –αν όχι αποκλειστικά- με φαξ.

Ιδού λοιπόν ευκαιρίες για πολιτικούς, που έχουν διάθεση να κάνουν κάποια μικρή τομή…

(η φωτο είναι από το flickr.com)

2 comments:

admin said...

Η ιδέα για τη δημιουργία εταιρείας στα ΚΕΠ είναι όντως εξαιρετική και σίγουρα θα επιταχύνει τις διαδικασίες!

Βέβαια το 10-15 υπηρεσίες επί 3-4 μήνες είναι αρκετά υπερβολικό! Έτσι νόμιζα κι εγώ μέχρι που μπήκα στη διαδικασία ίδρυσης Ο.Ε. με 2 εταίρους. Η ίδρυση έγινε μέσα σε μία μέρα!!!! Κι αυτό είναι γεγονός.

Σίγουρα παίζει ρόλο ο τύπος της επιχείρησης και που γίνεται η ίδρυση! Σε μία πόλη όπως τα Ιωάννινα, όπου οι υπηρεσίες είναι σχετικά συγκεντρωμένες η ίδρυση μπορεί να γίνει σε μία μέρα, χωρίς ιδιαίτερο τρέξιμο! Απλά το 3-4 μήνες είναι αρκετά υπερβολικό!

Όσον αφορά το φαξ και τα ΚΕΠ, είναι άλλο ένα παράδοξο του ελληνικού δημοσίου, εφόσον υπάρχει καλύτερη και πιο γρήγορη επικοινωνία και έχουν δαπανηθεί και τόσα εκατομμύρια!

Ευχαριστώ!

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ Nemesis,
η αναφορά μου γίνεται σε ΕΠΕ και Ανώνυμες εταιρείες και όχι σε προσωπικές. Φοβάμαι ότι οι πληροφορίες μου για το χρόνο συστασης ΑΕ και ΕΠΕ, δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.
Οι διεθνείς οργανισμοί που καταγράφουν την παραγωγικότητα των χωρών και κατατάσουν κάθε χρόνο την Ελλάδα, ολοένα και σε χαμηλότερη θέση (World Economic Forum), αυτή την παράμετρο λαμβάνουν υπόψη τους, μεταξύ των άλλων.