Tuesday, July 01, 2008

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, σε «σταυροδρόμι» με 40 επιτροπές

Περίπου σαράντα (40) επιτροπές της κυβέρνησης ασχολούνται με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως φαίνεται κι από το διπλανό σχήμα. «Δεν είναι έκπληξη που φαίνεται κάποια σύγχυση», σημειώνει στέλεχος της κυβέρνησης που παρακολουθεί το θέμα.

Μια ανάσα πριν τελειώσει το Γ’ ΚΠΣ και λίγο πριν ξεκινήσει το ΕΣΠΑ, όπως λέγεται το Δ’ ΚΠΣ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση. Τα αντικειμενικά στοιχεία είναι εύγλωττα: η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όποιον τρόπο και αν εξετασθούν οι επιδόσεις, στο πεδίο του e-government.

Η ελληνική δημόσια διοίκηση έχει ένα διπλό πρόσωπο, ως ένας άλλος Ιανός: το «πρόσωπο» της διακίνησης χαρτιού παραμένει ισχυρό και αμετακίνητο, ενώ αναπτύσσεται παράλληλα –με δυσκολίες και εμπόδια- το «πρόσωπο» μιας σειράς έργων e-government.Παρόλο που η χώρα επενδύσει τεράστια κονδύλια, τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι ημιτελή ή παραμένουν ανενεργά.

Ακραία περίπτωση αποτελεί η μηχανογράφηση των νοσοκομείων, η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου, η υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Η χώρα έχει προχωρήσει σε μια επένδυση περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη μηχανογράφηση των Περιφερειακών μονάδων υγείας. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη με ανησυχία, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η επένδυση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Αν εξαιρέσει κάποιος το Taxis, η παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη μέσω έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δεν είναι ορατή. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το e-government αποτελεί τον κύριο μοχλό για την ανάπτυξη σε μια κοινωνία ψηφιακής κουλτούρας. Οι υπηρεσίες του δημοσίου, δηλαδή, είναι ο βασικός δρόμος για να ωριμάσει μια χώρα στην αξιοποίηση του Internet.

Αυτό εξηγεί και την υστέρηση της Ελλάδας σε όλους τους δείκτες που μετρούν την αξιοποίηση του Διαδικτύου: οι έρευνες του Παγκόσμιου Φόρουμ (WEF), του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε., αλλά και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι εύγλωττες...

4 comments:

Anonymous said...

Αν προσθέσει κάποιος το γεγονός ότι κάθε δήμος ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα, με βάση γενικές κατευθύνσεις φυσικά, τότε οι αρμόδιοι για το e-government αυξάνονται σε μερικές εκατοντάδες!

Anonymous said...

Οσο για τα νοσοκομεία, κάποιος πρέπει να ρωτήσει τον αρμόδιο υπουργό γιατί δεν έχει παραδοθεί κανένα έργο από τα περίφημα ΠΕΣΥπ. Από πέρυσι τον Μάιο έπρεπε να λειτουργούν ορισμένα. Φ.

dzach said...

Για τα περί δήμων, ίσως να έχει ενδιαφέρον είναι να ρίξει κανείς μια ματιά στον ιστότοπο του ΥΠΕΣΔΔΑ, στις σελίδες που αφορούν το σχέδιο Ι.Καποδίστριας. Μια λεπτομερέστερη αναφορά στο θέμα γίνεται εδώ.

Anonymous said...

Η Ελλάδα, χρειάζεται αρκετά χρόνια προετοιμασίας, για να μπεί στη Βεμπεριανή λογική της γραφειοκρατιας. Δεν είναι λίγες οι καινοτόμες ιδέες που εφαρμόζονται σε χώρες που είναι υπαρκτή η έννοια της κοινωνίας της πληροφορίας. Είναι όμως δύσκολη η εφαρμογή στην άναρχη νοοτροπία των ελλήνων...