Ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Αλογοσκούφης ψάχνουν επειγόντως τρόπους να περιορίσουν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα αυτά που βλέπουμε όλοι μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το εγχείρημα του υπουργού Οικονομίας βάλλεται σκληρά από παράγοντες του ίδιου του κόμματος της ΝΔ. Ένα στέλεχος της κυβέρνησης αναφέρει δύο ιδέες, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν με πιο ορθολογικό τρόπο την δραματική τροπή του θέματος των ελλειμμάτων.
ΠΡΩΤΗ ΙΔΕΑ: επειδή βασική πηγή της παραβίασης του Προϋπολογισμού είναι οι πολιτικές δαπανών των υπουργείων, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσει ο πρωθυπουργός μείωση του προϋπολογισμού 2008 του κάθε υπουργείου κατά 20%. Έτσι, αντί να στέλνει ο Κ. Καραμανλής τον Γ. Αλογοσκούφη να μαζέψει χρήματα από τους φορολογούμενους και να χτυπάνε άλλοι υπουργοί τον Αλογοσκούφη ως αντιλαϊκό, θα αναλάμβανε ο καθένας ένα μέρος της ευθύνης. Τις πιο ισχυρές βολές, λέει το κυβερνητικό στέλεχος, τις δέχεται το υπουργείο Οικονομίας από τους υπουργούς που προΐστανται στα πιο σπάταλα υπουργεία.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΔΕΑ: να επιταχυνθεί η λειτουργία έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που έχουν τελειώσει, αλλά καθυστερούν να ξεκινήσουν στην πράξη. Η χώρα έχει δώσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα πληροφορικής οργάνωσης του δημοσίου από τα διάφορα ΚΠΣ, αλλά τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται μονίμως λίγο πριν την εφαρμογή τους… Ουδείς ενδιαφέρεται να τα βάλει σε εφαρμογή και ταλαιπωρούνται από διαδικαστικά θέματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα έργα μηχανογράφησης των Νοσοκομείων, όπου έχουν δοθεί πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κάποιοι τα έχουν βάλει στο «ψυγείο». Με αυτό τον τρόπο γιγαντώνεται η σπατάλη και η διαφθορά στα νοσοκομεία.
Από την άλλη, το δημόσιο θα εξοικονομούσε περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από κόστος τηλεπικοινωνιών, αν έμπαινε σε λειτουργία το «Σύζευξις». Το δίκτυο αυτό είναι έτοιμο, αλλά πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν δείχνουν ενδιαφέρον να συνδεθούν. Δικά τους είναι τα λεφτά που πληρώνουν από τον προϋπολογισμό του κράτους;
Θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο και στην εικόνα του ο πρωθυπουργός, εάν συγκαλέσει μια σύσκεψη για να δει ποια έργα έχουν σχεδόν τελειώσει, αλλά τα υπουργεία καθυστερούν να τα βάλουν σε λειτουργία. Να μάθει και τα ποσά που θα εξοικονομούσε το ελληνικό δημόσιο. Χωρίς να σημειώσουμε την ανακούφιση των πολιτών από την ταλαιπωρία.
Μιας και λέμε για ελλείμματα, οι Financial Times κατατάσσουν στην Ελλάδα στην πιο ακραία θέση μεταξύ των ευρωπαίων «pigs», που είναι τα αρχικά των Portugal, Italy, Greece, Spain.
*η φωτο είναι από το flickr*
No comments:
Post a Comment