Το πρόγραμμα γονείς.gr είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά θα δοκιμάσει τη διάθεση των γονιών και τη δυνατότητα του σημερινού γυμνασίου να «περάσει» στοιχειώδη μηνύματα. Η ιδέα είναι απλή: όλοι οι γονείς της χώρας που έχουν παιδιά στο γυμνάσιο μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, όπου θα πάει εκπαιδευτής στο σπίτι, ώστε να τους ενημερώσει για το Internet και πώς θα επιβλέψουν το παιδί τους.
Οι δικαιούχοι είναι περί τις 300.000, ενώ το πρόγραμμα θα εντάξει περί τους 40.000 γονείς. Η αναλογία είναι καλή, ωστόσο το ερώτημα είναι αν θα επιδειχθεί το απαιτούμενο ενδιαφέρον. Μια πρώτη δυσκολία οφείλεται στο ότι οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα το μάθουν από ένα χαρτί που θα τους στείλει το σχολείο με το παιδί τους, Λίγο-πολύ, γνωρίζετε ότι τα χαρτιά αυτά φθάνουν στα χέρια των γονέων κατά ένα ποσοστό που δεν είναι υψηλό.
Μια δεύτερη δυσκολία εντοπίζεται στην κινητοποίηση και στην εγρήγορση των σχολείων. Ήδη, οι φορείς που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος έχουν κάνει μια πρώτη έρευνα και έχουν διαπιστώσει ότι τα μισά περίπου γυμνάσια δηλώνουν άγνοια: «ναι, κάπου πήραμε ένα χαρτί, δεν θυμόμαστε ακριβώς, κάπου το βάλαμε» και ούτω καθεξής…
Όλα αυτά συμπυκνώνονται στο εξής: το ελληνικό σχολείο παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρόσβασης στο Internet. Αυτό αφορά το ίδιο το σχολείο, αλλά και τους διδάσκοντες. Σε δεύτερο επίπεδο αφορά και τα σπίτια των μαθητών –το ποσοστό των γονέων που έχουν σύνδεση στο σπίτι είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Τα σχετικά στοιχεία μας τα είπε η αρμόδια Επίτροπος Viviane Reding, τα έχουμε δει και σε αρκετές στατιστικές.
Αυτά συμβαίνουν, παρόλο που τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας είναι σημαντικά και τα αντίστοιχα προγράμματα πολύχρονα. Η «τρύπα» είναι μεγάλη, γιατί το Internet είναι βασικότατος πυλώνας γνώσης και, ίσως, το πιο βασικό κανάλι για την ενίσχυση των αδυναμιών της εκπαίδευσης.
Η πιο εύκολη ιδέα είναι να τα βάλουμε με κάποια κυβέρνηση ή κάποιον υπουργό… Η πιο ρεαλιστική αποστολή είναι να επιχειρήσουμε όλοι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς. Ασφαλώς τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει η Πολιτεία, που θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο και να επιχειρήσει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Για να δούμε πώς θα πάει το goneis.gr…
*η φωτο είναι από το flickr*
1 comment:
Πεταμένα λεφτά...
Post a Comment