Tuesday, September 16, 2008

Ηγούμενος Εφραίμ και Lehman Brothers

Η εσωστρέφεια της χώρας σε πλήρη αποκάλυψη χθες το βράδυ, όπου τα τηλεοπτικά δελτία των 8 μ.μ. αφιέρωσαν από 10 έως 30 λεπτά στις πράξεις της Μονής Βατοπεδίου. Την ίδια στιγμή που η Lehman Brothers, η Merrill Lynch και η AIG επιβεβαίωναν με τρόπο δραματικό μια πρωτοφανή παγκόσμια κρίση που ήδη «χτυπάει» και την Ελλάδα.

Τα αλλεπάλληλα deals της Μονής Βατοπεδίου ενέχουν πολιτική, οικονομική και δικαστική διάσταση, ωστόσο η χρηματοπιστωτική κρίση θα έπρεπε να έχει αξιολογηθεί ως πολύ πιο ισχυρή προτεραιότητα στα θέματα που μας απασχολούν. Την ώρα που το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό στερέωμα τρίζει, η –κατά τα άλλα, πολύ σοβαρή- υπόθεση της λίμνης Βιστωνίδας χρησιμοποιείται ως «κριός» για να επιλυθούν λογαριασμοί μεταξύ διαφόρων κέντρων…

Η πιο σοβαρή πλευρά όμως είναι ότι αυτοί που ορίζουν την agenda, αγνοούν έναν παγκόσμιο σεισμό, γιατί θεωρούν ότι το εσωτερικό κοινό ενδιαφέρεται να καταναλώνει εγχώρια σκάνδαλα. Δύο πρόσφατα δημοσιεύματα, ένα του Reuters και ένα του Economist, δίνουν μια εικόνα της χώρας, από αυτές που θέλαμε να ξεχάσουμε…

Υπάρχει και μια ευχάριστη «νότα» στις υποθέσεις με έντονη αίσθηση σκανδάλου, όπως αυτή της Μονής Βατοπεδίου: είναι ότι συνήθως αποφεύγουν την απονομή δικαιοσύνης, μέσα από μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες. Μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για reality shows που βοηθούν τα νούμερα της AGB, αλλά και σε μια σκακιέρα για τη διαχείριση παιγνιδιών εξουσίας.

3 comments:

Anonymous said...

Περιμένω να δω τις παρενέργειες σε μερικές υπέράνω υποψίας ελληνικές τράπεζες...

anepidoti said...

Πολύ καλησπέρα.Περιδιαβαίνοντας, βρέθηκα εδώ και χάρηκα τα θέματα και τις απόψεις.Παρεπιπτόντως, αν θέλεις κάνε μια βόλτα από μένα, να δεις και μια άλλη διάσταση της κρίσης των τραπεζών, το ανθρώπινο πρόσωπο θάλεγα, μέσα από την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιστορία ενός στελέχους.Ευχαριστώ για την φιλοξενία και καλό βράδυ.

anepidoti said...

Συγνώμη για τον ενικό, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, από άλλες "οικείες" συνομιλίες........