Tuesday, October 07, 2008

Εκτός από τις καταθέσεις, πίεση στις επιχειρήσεις (βλ. SAP)

Όταν όλοι στην Ελλάδα κοιτάζουμε τις καταθέσεις, τα μηνύματα απ’ όλο τον κόσμο αναφέρουν τον κίνδυνο υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Στην Ισπανία και την Ιρλανδία η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ τα νέα από την εταιρεία επιχειρηματικού software, την SAP, δείχνουν ότι ακόμα και αν σωθούν οι περισσότερες τράπεζες, ελλοχεύει ένας άλλος κίνδυνος: αυτός της δραματικής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ελλάδα είμαι αρκετά αισιόδοξοι άνθρωποι. Δεν εξηγείται αλλιώς πώς αφιερώνουμε τόσο χρόνο και πόρους, ώστε κάθε εβδομάδα να καταναλώνουμε 4-5 σφυγμομετρήσεις που δείχνουν πόσο άλλαξε τις τελευταίες μέρες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Προφανώς θεωρούμε ότι ο δημόσιος τομέας στο τέλος θα τα «απορροφήσει» τις παρενέργειες της κρίσης. Οι πολίτες, με βάση τα όσα βλέπουμε, δεν έχουν λόγο να πάρουν πρωτοβουλίες. Στο τέλος, όλα θα ήταν όπως πριν, καθώς ο προϋπολογισμός θα απορροφήσει τα κόστη ανασύνταξης…

Αφού λοιπόν, η πρωτοφανής κρίση αφορά τους άλλους, τους Αμερικάνους και τους δυτικοευρωπαίους, όσοι έχουν διάθεση να φιλοσοφήσουν αξίζει να δουν τον προβληματισμό του κάθε Fukuyama… Αυτού που είχε γράψει το τέλος της Ιστορίας και τώρα αναπτύσσει στο συγκεκριμένο πόνημα την άποψή του για το τέλος της αμερικάνικης επιχείρησης, όπως το ξέραμε.

*η φωτο είναι από το flickr*

1 comment:

Anonymous said...

Ε, ΡΕ πλάκες που θαχουμε... Ολα τα εταιρικά budget θα έχουν τύχει χειρότερη από του Αλογοσκούφη