Thursday, January 22, 2009

Για τους εγχώριους «Obama», δεν φθάνει η γοητεία. Να γιατί...

Πολλοί στη χώρα μας βλέπουν στον Obama μόνο το «λούστρο»… Ο φίλος Αχιλλέας Πεκλάρης, που συνάντησα πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, μου επισήμανε μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου Προέδρου που έχουν σχέση με την ουσία και όχι το περιτύλιγμα. Η ιδέα του Αχιλλέα, που οφείλω να μεταφέρω, είναι ότι κάποιοι στην Ελλάδα θα πρέπει να βρουν τέτοια μέτρα πολιτικής, που θα δείξουν ότι η ελίτ αυτοδεσμεύεται να περιορίσει τις απολαβές της, ως ένα δείγμα συμμετοχής στο κόστος της κρίσης.

Σε προηγούμενο post, έριξα μια ιδέα να προσφερθούν τα κόμματα να μειώσουν με δική τους πρωτοβουλία, την επιχορήγηση που παίρνουν από το κράτος. Κάποιος τακτικός αναγνώστης σχολίασε ότι αυτό είναι μια λαϊκίστικη προσέγγιση. Οι εκατοντάδες Έλληνες που χάνουν κάθε μέρα της δουλειά τους, περιμένουν κάποια δείγματα έμπρακτης συμπαράστασης από τις ηγεσίες. Πιθανόν να βρεθούν κάποιες ιδέες λιγότερο «λαϊκίστικες», αλλά περισσότερο συμβολικές και ουσιαστικές.

Όσο για το lobbying στη χώρα μας, αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. Το μοντέλο των «κουμπάρων» έχει φάει τα ψωμιά του και όσοι το συνεχίζουν, απλώς εξαγριώνουν περισσότερο τα ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα που νοιώθουν την παράκαμψη των νόμων και της αξιοκρατίας. Οποίοι ψάχνουν οδοντόκρεμες για να γίνουν Obama, θα πάθουν πλάκα. Αν κάποιος θέλει να δει ορισμένες σημειώσεις –γιατί οι περισσότεροι που θέλουν να αντιγράψουν τον Αμερικάνο πρόεδρο στη χώρα μας πλάθουν αυταπάτες-, ας δει αυτό εδώ το post.

*photo via flickr*

1 comment:

Anonymous said...

Σαν πολύ Obama έχει πέσει γύρω μας. Ωστόσο αυτό εδώ το σχόλιο σας, αξίζει να το συζητήσουμε.