Thursday, February 26, 2009

Η πορεία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Αυτές τις μέρες ο Πρ. Εμφιετζόγλου είναι στην επικαιρότητα, καθώς είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της πρώην διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για χρηματισμό και εκβιασμό. Πρώτη φορά είχα ακούσει το όνομα του, περί το 1985. Ήταν ένας μικρός εργολάβος, αλλά με πάρα πολύ δύναμη. Είχε ιδρύσει την εταιρεία «Μηχανική» στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε δώσει όλη του την ενέργεια, μετά ένα πολύ άσχημο ατύχημα (αρχές δεκαετίας ‘70) που τον είχε αφήσει παράλυτο στα κάτω άκρα.

Ο Πρ. Εμφιετζόγλου είχε τεράστια ενέργεια… Εκτόξευσε τη «Μηχανική» προς τα ύψη. Ο ίδιος ήταν πάντοτε εκρηκτικός, τον είχα γνωρίσει και κατάλαβα τι σήμαινε να «φορτώσει» για κάποια ιστορία...

Έμοιαζε πάντοτε Λακεδαιμόνιος, μόνος εναντίον όλων… Συνήθως, μόνος εναντίον των άλλων εργολάβων, έμπαινε πολύ δύσκολα στις συμφωνίες που έκαναν οι υπόλοιποι. Έγινε γνωστός στη δεκαετία του ‘90 για τρεις λόγους:
-Πήρε πολλά λεφτά από το χρηματιστήριο, πιθανόν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.
-Ήταν πάντοτε εκρηκτικός κατά των υπολοίπων εργολάβων.
-Έγινε γνωστός από συλλογές έργων τέχνης (π.χ. το «Κρυφό Σχολειό»).

Έκανε μια άγρια «κόντρα» με τον Κ. Λαλιώτη για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και μετά περίμενε την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν κάτι έχει ενδιαφέρον για τα σημερινά, είναι ότι η «Μηχανική», μια εταιρεία που συνήθως ήταν μέσα στις 7-8 μεγαλύτερες κατασκευαστικές της χώρας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η κατασκευαστική της δραστηριότητα, ενώ από την άλλη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις επενδύσεις real estate που είχε ξεκινήσει σε Ουκρανία, Ρωσία.

Είναι ένα παράδειγμα, που δείχνει το μεγάλο θέμα που υπάρχει σε πολλές παραγωγικές εταιρείες της Ελλάδας, οι οποίες έλαμψαν τη δεκαετία του ‘90. Δεν έχουν μόνο σημασία οι λόγοι, αλλά το ότι μειώνεται το κατασκευαστικό δυναμικό της χώρας, περιορίζονται οι παραγωγικές θέσεις εργασίας, συρρικνώνεται η επιχειρηματικότητα…

Τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τις καταγγελίες του κ. Εμφιετζόγλου κατά στελεχών του πολιτικού συστήματος και εμμέσως κατά ενός πρώην -και πολύ προβεβλημένου- υπουργού. Οι καταγγελίες θεωρούνται πολύ σοβαρές. Πέρα από αυτό, ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας «έχει θέμα». Δεν έχει έννοια να του δοθεί φιλί της ζωής «με το ζόρι», όπως είναι επιπόλαιο να πούμε «δεν μας αφορά»…

2 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Πολλοί στήριξαν τις μετοχές τους στην επιχέιρησή του και όλοι τους ανέμεναν την αλλαγή της κυβέρνησης για ακόμα μεγαλύτερη άνοδό τους.

Anonymous said...

Γνωστός επίσης για τις "συναλλαγές " του με τον Δήμαρχο του αθηναικού προαστίου,στο οποίο έχει τα γραφεία της εταιρείας του, για την νομότυπη μεταφορά συντελεστού δόμησης από τα Πατήσια, για το ότι η ταράτσα του κτιρίου της Μηχανικής είναι και ελικοδρόμιο στο οποίο κατεβαίνει το ελικόπτερο του ( οταν χρειάζεται), για τις συχνές επισκεψεις του στο γραφείο της Μελίνας ( τότε υπουργού Πολιτισμού) όπου φημολογείται ότι χάρισε γνωστό Πίνακα του Λύτρα ή του Γκύζη κομμάτι από τη συλλογή του! ( γιατί άραγε?)
Μην συνεχίσω.. είναι μακρυς ο κατάλογος..
Καλησπέρα είπα?
Xeimwniatikh Liakada