Tuesday, April 28, 2009

«Πρωτόγονη» ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Και θα επιδεινωθεί…

Το άρθρο της «Καθημερινής» είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, γιατί η ενημέρωση των ιστοχώρων των υπουργείων και των δημόσιων οργανισμών, κατά κανόνα, εξαρτάται από την πολιτική τους ηγεσία. Η πολιτική κρίση του τελευταίου χρόνου δεν έχει αφήσει πολλά περιθώρια για αναβάθμιση της διαδικτυακής εικόνας των φορέων του δημοσίου, ούτε καν για συντήρηση.

Αν πάμε στην «καρδιά» της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τότε πράγματα υπάρχουν πολλά έργα προς παράδοση/λειτουργία. Είναι έργα πληροφορικής που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ, το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει τις χρηματοδοτήσεις του μέσα στη χρονιά. Να δούμε αν τα έργα αυτά θα μπουν σε λειτουργία, κάτι που εξαρτάται -και αυτό- από την διάθεση που βρίσκεται η πολιτική ηγεσία.

Στην ουσία, αποτελεί άλλο ένα στοιχείο του τρόπου λειτουργίας των κρατικών μηχανισμών στην Ελλάδα: θέματα όπως η λειτουργία νέων έργων πληροφορικής και e-government, καθώς και η ενημέρωση των sites θα έπρεπε να λειτουργούν από τη διοίκηση, από υπαλλήλους καριέρας. Αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου ολοένα και περισσότερο ο κορμός των υπηρεσιών ενός υπουργείου, ενός δημόσιου οργανισμού αποτελείται από μια ομάδα (μετακλητών) συμβούλων της πολιτικής ηγεσίας. Εξ ου και τα αποτελέσματα… Προς τούτο και η πρόβλεψη ότι, για τους επόμενους μήνες, πιθανόν να έχουμε επιδείνωση των στοιχείων και συμβόλων που εκλαμβάνονται ως ηλεκτρονική διακυβέρνηση…

No comments: