Friday, April 24, 2009

Πώς θα γίνουν καλύτερα τα κρατικά sites

O Β. Γουλανδρής προτείνει στο Twitter μια υπόδειξη του Θ. Καρούνου για το πώς μπορούν να γίνουν καλύτερα τα κρατικά (και όχι μόνον) sites. Oι υποδείξεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες, γιατί συμπυκνώνουν την εμπειρία από προηγμένες χώρες.

Ωστόσο στην Ελλάδα έχουμε να ξεπεράσουμε ορισμένες πολύ πιο βασικές αδυναμίες:

- οι διαδικασίες με τις οποίες ανατίθεται η κατασκευή των sites έχουν όλες τις αμαρτίες των ελληνικών διαγωνισμών (ελλείπεις προδιαγραφές, υποεκτιμημένο κόστος, κλπ),
- οι ανάγκες ανανέωσης υποτιμώνται, με αποτέλεσμα αρκετά να παραμένουν στην ουσία ανενεργά,
- ο κάθε φορέας κάνει το δικό του site που δεν επικοινωνεί με συγγενών φορέων,
- τα περισσότερα δεν έχουν interactivity και δεν χρησιμοποιούν Web 2.0 δυνατότητες,
- το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι τόσο φιλικό στη φιλοσοφία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οπότε αρκετές αναθέσεις δουλεύουν «στον αέρα».

Αυτά τα λίγα, σε τηλεγραφικό στυλ, καθώς το καθένα από αυτά μπορεί να αναλυθεί σε μερικές δεκάδες σελίδες…

3 comments:

Anonymous said...

Ολα έχουν βαρέσει διάλυση στο δημόσιο. Σιγά μην ενδιαφέρονται για την κατάσταση των sites

ο δείμος του πολίτη said...

Πραγματικά, αυτό που θίγεις το αντιμετωπίσαμε κι εμείς στο δήμο. Από τη μιακανείς δε νοιάζεται για ένα ενιαίο εικαστικά σύνολο που να θέτει εξ αρχής τη λογική της αναζήτησης πληροφοριών και από την άλλη είχαμε να αντιμετωπίσουμε συμπληρωματικά όλη την υπόλοιπη γραφειοκρατία. Όταν δε προτείναμε μία λογικά web 2.0 (με σχόλια χρηστών κλπ) απλά μας υποχρέωσαν σε κάτι σαν δημοσκοπήσεις (της πλάκας εννοείται βέβαια) για κάποια θέματα.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Δείμος.. Καλώς τον. Στους δήμους χρειάζεται να βρεθούν 4-5 περιπτώσεις, που να δώσουν ένα καλό παράδειγμα. Η ΚΕΔΚΕ προωθεί ορισμένα έργα, που είναι πιθανόν να βοηθήσουν