Wednesday, May 27, 2009

Τα πλήθη κάνουν καμπάνιες στο Διαδίκτυο

Από τους νέους στην Αίγυπτο, μέχρι τη διάσωση ενός σήριαλ στις ΗΠΑ, τα social media χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την κινητοποίηση των πολιτών (ή και των τηλεορασόφιλων) για διάφορα ζητήματα. Φαίνεται ότι το Web 2.0 και η κινητή τηλεφωνία αποτελούν καλά εργαλεία για την ανάπτυξη διαφόρων συλλογικοτήτων, ιδίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι, άλλωστε, είναι και πιο εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και τις λοιπές εφαρμογές της τεχνολογίας.

Μερικά παραδείγματα:

- Νεαροί Μολδαβοί χρησιμοποίησαν το Twitter, το Facebook και τα SMS, προκειμένου να οργανώσουν μια διαδήλωση 10.000 ατόμων στη Μόσχα, κατά της κυβέρνησης της Μολδαβίας. Επίσης, αξιοποίησαν το Twitter για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μαθαίνουν τις εξελίξεις.

- Όπως ανέφεραν οι New York Times, το Facebook είναι στην Αίγυπτο το τρίτο πιο δημοφιλές site, μετά το Google και το Yahoo!. Οι νεαροί Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν το Facebook σαν μια πλατφόρμα πολιτικής οργάνωσης, κάτι που φάνηκε με τη διοργάνωση μεγάλης διαδήλωσης για τα γεγονότα στη λωρίδα της Γάζας.

- Ένας blogger, ο Patrick Ruffini, σημείωσε πρόσφατα ότι οι χρήστες μιας ανοιχτής πλατφόρμας θα προχωρήσουν στην αξιοποίησή της, ακόμα κι αν αυτή αντιβαίνει στους στόχους του σπόνσορά της. Αυτό το βίωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama, ο οποίος διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε κατά την προεκλογική περίοδο πέρσι το καλοκαίρι, χρησιμοποιήθηκε από περισσότερους από 20.000 πολίτες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη του κ. Obama στον νόμο Foreign Surveillance Intelligence Act.

- Χιλιάδες fans του σίριαλ «My Name Is Earl», μόλις έμαθαν ότι το κανάλι που το προβάλλει σκόπευε να το διακόψει, δημιούργησαν λογαριασμό στο Twitter, προκειμένου να ασκήσουν πίεση, ώστε το σίριαλ να διατηρηθεί.

- Όταν το Facebook αποφάσισε να αλλάξει τους κανόνες χρήσεώς του, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη δύναμή του, καθώς χιλιάδες χρήστες του το αξιοποίησαν, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές, αυτές. Το Facebook, ενώπιον της οργής των χρηστών του, έκανε πίσω…

*photo via flickr*

1 comment:

Anonymous said...

Το Διαδίκτυο δεν εξαιρείται απο τα Μέσα μαζικής επικοινωνίας, εκτός αν εξαιρέσει κανείς την τεχνολογική δυνατότητα και αφαιρέσει τον αποκλεισμό, την καλημέρα μου.