Friday, June 19, 2009

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με λαβωμένες εταιρείες πληροφορικής

Μια ματιά στους ισολογισμούς των εταιρειών πληροφορικής επιβεβαιώνει αυτό που είναι γνωστό στην αγορά: όλες σχεδόν οι εταιρείες που έχουν ως κύριο πελάτη το Δημόσιο, είναι ζημιογόνες.

Η κατάσταση αυτή είναι πιο σύνθετη απ’ όσο φαίνεται, ωστόσο υποδηλώνει το γεγονός ότι η ανάληψη έργων πληροφορικής του Δημοσίου, είναι –στο τέλος- μια ζημιογόνα δραστηριότητα για τις επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι ορισμένοι (κυρίως πρώην) μέτοχοι συγκέντρωσαν πολύ μεγάλα προσωπικά κέρδη μέσω του Χρηματιστηρίου, αποτελεί μια πλευρά του θέματος, αλλά δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Η ουσία είναι ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να ολοκληρώσει και να λειτουργήσει έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χωρίς να έχει αντισυμβαλλόμενους που θα αναλάβουν την τεχνική ευθύνη και το επιχειρηματικό ρίσκο. Οι αντιλήψεις ότι τα έργα θα γίνουν από ομάδες δημοσίων υπαλλήλων ή εταιρείες των 2-3 ατόμων , δεν πρόκειται να βοηθήσουν.

Η χώρα θα πρέπει να κάνει τα επόμενα χρόνια επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνηση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Όχι μόνο για να εκτελέσει κάποια καινούργια έργα, αλλά και για να κάνει λειτουργικά πολλά από όσα παραδόθηκαν την τελευταία πενταετία, αλλά -για διάφορους λόγους- δεν λειτουργούν.

Η υπόθεση είναι πολύπλοκη και θα χρειαζόταν σχέδιο. Σχέδιο που δεν υπάρχει…

*photo via flickr*

4 comments:

ginko said...

κ. Χαϊκάλη μπορείτε λίγο να προχωρήσετε τις σκέψεις σας?

Ποια είναι αυτά που παραδόθηκαν? Πώς θα γίνουν λειτουργικά? Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το κυριότερο πρόβλημα? Η κακή υλοποίηση? Η έλλειψη τεχνογνωσίας για τη συντήρηση των έργων?

Είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα και θα ήθελα και λίγο enlightment. :)

www.knowhow.gr said...

@ginko
Η δουλειά των blogs (και του δικού μου) είναι -κατά κανόνα- να κάνουν σύντομα σχόλια και να θέτουν θέματα. Φίλε Νίκο, η ανάλυση που ζητάς θα πρέπει να γίνει από
-φορείς της Πολιτείας (πχ Παρατηρητήριο πληροφορικής)
-φορείς του ιδιωτικού τομέα (ΣΕΠΕ)
-μελετητικούς φορείς (πχ ΙΟΒΕ)
-κόμματα της αντιπολίτευσης
Εγώ μπορώ να πάρω το ρίσκο αυτών που λέω με έντονο τρόπο στο σημείωμα και την ευθύνη να τα τεκμηριώσω σε όποιους από τα παραπάνω ζητήσουν στοιχεία και παραδείγματα.
Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, την ανάλυση (που ενδεχομένως θα διέψευδε κάποιες υποθέσεις μου) θα πρέπει να την κάνουν θεσμικοί φορείς, που έχουν πολύ περισσότερα resources από το blog μου. Από την πλευρά μου, αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη αυτών που γράφω επωνύμως.

ginko said...

Καταλαβαίνω αν και θα προτιμούσα ανάλυση να υπάρχει από όλες τις μεριές, ακόμα και από τα blog, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερο brainstorming για όλη την κατάσταση στην Ελλάδα.

Πιθανόν να κάνω και λάθος υπόθεση εργασίας, αλλά έχω την αίσθηση ότι για την κατάσταση ευθύνεται το γεγονός ότι όλοι στην Ελλάδα περιμένουμε τις αλλαγές, τις ιδέες και τεκμηριώσεις από μια κεντρική πηγή. Η προσωπική πρωτοβουλία, η πρωσοπική θέση (πέρα από τα στενά ιδιωτικά συμφέροντα) παραέχει "ξεφτίσει".

Anonymous said...

Ομολογώ ότι τον έχασα λίγο τον συλλογισμό. Πως σχετίζεται το γεγονός ότι ο φορέας δεν έχει το capacity να τρέξει ένα έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με το γεγονός ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο παρουσιάζουν ζημίες ??