Wednesday, June 24, 2009

Πότε και γιατί πήρε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος την τελική απόφαση για τον ΕΤ

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είχε πάρει εδώ και καιρό την απόφαση, παρά τις αντιρρήσεις της συζύγου του. Οι ζημίες των «Ελεύθερο Τύπο» και «City 995» ήταν περί τα 3 εκατομμύρια μηνιαίως, κάτι που δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να καλύπτει. Η πορεία του τελευταίου χρόνου του είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι ζημίες, όχι μόνο δεν μπορούσαν να περιοριστούν, αλλά και ότι θα αυξάνονταν.

Η τελική απόφαση για τον ακριβή χρόνο της αναστολής ελήφθη την Κυριακή, όταν είδε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για το ύψος και τον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι μεγάλα μερίδια της κρατικής διαφήμισης πηγαίνουν σε εφημερίδα που είχε κυκλοφορία κάτω των 1.000 φύλλων την ημέρα, ενώ υπάρχουν στο σχετικό κατάλογο και άλλες περιπτώσεις διάθεσης κρατικής διαφήμισης σε αναντιστοιχία με την κυκλοφορία.

Με βάση τα δικά του κριτήρια, θεώρησε ότι δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια πέραν των 100 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, που είναι η μέχρι τώρα επένδυσή του κατά την τριετή λειτουργία του ΕΤ υπό τον έλεγχό του.

Αυτά είναι τα σχέδια και οι αποφάσεις ενός επιχειρηματία, ο οποίος δημιούργησε την περιουσία του από την (πατρική) Χαλυβουργική και , μετέπειτα, από τη ναυτιλία. Οι απώλειες από την κατάρρευση της μετοχής της τράπεζας UBS, μείωσαν την αξία αυτής της περιουσίας.

Ο κ. Αγγελόπουλος έκανε τα πλάνα του και πήρε τις αποφάσεις του. Στο πυρακτωμένο ζήτημα των ελληνικών media, είναι απαραίτητο να φανεί ποια είναι τα πλάνα του κράτους, της κυβέρνησης, των κομμάτων και των εργαζομένων. Εάν παραμείνει η κατάσταση στο «βλέποντας και κάνοντας», με κύριο (αλλά «άτακτο») αιμοδότη την κρατική διαφήμιση, τότε, αντί του εξορθολογισμού, θα γίνουν άτακτες κινήσεις, από εκείνους που έχουν την δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις, σε ένα περιβάλλον «μη αποφάσεων».

Υ.Γ.: Τη στιγμή που το σύνολο σχεδόν των ελληνικών media καταγράφουν ζημίες, ο Εconomist ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για την οικονομική χρονιά που έληξε την 31/03/2009. Ωστόσο, προβλέπει μείωση των εσόδων του για το επόμενο διάστημα. Τέλος, να σημειωθεί, ότι ο Economist αποτελεί μια μικρή εξαίρεση στην παγκόσμια πορεία της κερδοφορίας των εντύπων, για λόγους που έχουν κατ’επανάληψη αναλυθεί…

2 comments:

ανεστης said...

Μπας και ενισχύθηκε η απόφασή του όταν έμαθε πόσα ρουσφέτια πολιτικών υπήρχαν στο μισθολόγιο; Αυτό σε σχέση με το πόση κρατική διαφήμιση παίρνεις, όσο νάναι σε βοηθάει να πάρεις την απόφαση μια ώρα αρχίτερα.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@anestis,
υπάρχει ασφαλώς η οξύμωρη πλευρά που αναφέρεις, όπως υπάρχει και η άλλη: βρέθηκε ένας επιχειρηματίας, που πήρε μια επιβαλόμενη -με τα δικά του κριτήρια- απόφαση και δεν παρέμεινα, να πιέζει για να βρει έσοδα και να κερδίζει επιρροή.. Να πιέζει, να 'πιέζει'... Εσύ γνωρίζεις, Ανέστη..