Monday, June 15, 2009

Πέντε τάσεις στο Internet και αύξηση ζήτησης συμβουλών υγείας

Από τις πέντε εξελίξεις που γκρουπάρισαν οι άνθρωποι της Edelman, την πρώτη την γνωρίζετε, αλλά η πιο ενδιαφέρουσα είναι η τέταρτη: αυξάνονται σημαντικά οι πολίτες και οι ασθενείς, που ζητούν πληροφορίες και συμβουλές μέσω Internet. H τάση αυτή έχει παρενέργειες, καθώς δεν υπάρχει πιστοποίηση και εγγύηση για την ποιότητα των συμβουλών. Από την άλλη, όμως, η προσφυγή στο Internet αποτελεί ένα μέσον ώστε οι πολίτες να αποφύγουν το πανάκριβο και μη αντικειμενικό μονοπώλιο του ιατρικού κατεστημένου.

1. To Facebook έβγαλε προς χρήση κάποια ειδικά URLs ("vanity URLs") στους χρήστες του.

2. Το Google News άρχισε να πειραματίζεται με το να εντάσσει στα αποτελέσματα αναζητήσεων και σελίδες της Wikipedia, με αποτέλεσμα να επέρχεται ακόμα μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ της παραδοσιακής δημοσιογραφίας και τα κοινωνικά δίκτυα συνεργασίας.

3. Πρόσφατη μελέτη του e-Marketer στην Ιαπωνία έδειξε ότι η διείσδυση του "κινητού" Διαδικτύου φθάνει στο 83% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Το 72% δέχονται και στέλνουν e-mail μέσω του κινητού και το 21% σερφάρει στο Internet. Η Ιαπωνία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό δείγμα για τις παγκόσμιες τάσεις σχετικά με το mobile Internet.

4. Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 61% των χρηστών του Διαδικτύου αναζητούν σε αυτό ιατρικές συμβουλές (από 25% το 2000). Μάλιστα, οι περισσότεροι (72%) νέοι 18-29 ετών είναι αυτοί που κάνουν τις περισσότερες τέτοιες αναζητήσεις, καθώς και άτομα με υψηλά οικογενειακά εισοδήματα.

5. Το Bing, η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, κερδίζει έδαφος στον "πόλεμο" της διαδικτυακής αναζήτησης. Μελέτη της comScore έδειξε ημερήσια αύξηση του αριθμού αναζητήσεων μέσω Bing από 13,8% στο 15,5% στις ΗΠΑ. Παράλληλα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Κίνα συνεχίζει να ανοιγοκλείνει διάφορους διαδικτυακούς τόπους και social media, μεταξύ των οποίων και το Bing...

No comments: