Tuesday, July 14, 2009

Ποια WiFi δουλεύουν σε όλη τη χώρα και ποια όχι

Η συζήτηση που έγινε μέσα από αυτό το ιστολόγιο για το μέλλον του WiFi του Συντάγματος, συνέβαλε στο να κινητοποιηθούν δυνάμεις και να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι θα αναζητηθεί λύση, ώστε να μην «σβήσει» στα τέλη του 2009. Δεν είναι γνωστό, για την ώρα, ποιος φορέας θα «υιοθετήσει» το ασύρματο αυτό δίκτυο, πλην όμως έχει δημιουργηθεί αυθόρμητο, ισχυρό «κίνημα» εναντίον της διακοπής λειτουργίας του. Θα παρακολουθούμε το θέμα…

Η συζήτηση για το Wifi Συντάγματος «άνοιξε την όρεξη» σε αναγνώστες του ιστολογίου, οι οποίοι εκφράζουν ερωτηματικά για το κατά πόσον λειτουργούν τα εκατοντάδες ασύρματα δίκτυα, για τα οποία έχουν γίνει αξιόλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, δημοσιεύεται μια τέτοια επιστολή και ακολουθούν τα απαντητικά στοιχεία από τους κόλπους της σχετικής Διαχειριστικής Αρχής.

«Αγαπητοί ρομαντικοί της ψηφιακής εποχής,
Το Υπουργείο Οικονομίας δεν βρίσκει τους πόρους για να συνεχίσει η λειτουργία του πολύ επιτυχημένου WiFi Συντάγματος, για να υποστηρίξει δεκάδες άλλα παρόμοια έργα, όπου η εμπειρία όμως δείχνει ότι δεν δουλεύουν!

Δεν έχω και δεν μπορώ να έχω τα πλήρη στοιχεία, γι’ αυτό δεν υιοθετώ τις κρίσεις που έχω ακούσει “από μέσα” από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού και την αντίστοιχη Διαχειριστική Αρχή, ότι από τις δύο “φουρνιές” ασύρματων δικτύων που έχουν χρηματοδοτηθεί (αυτή των 160 έργων και την άλλη των 259 ή 269 έργων) δεν λειτουργεί κανένα.
Οι δικές μου πληροφορίες από επιτόπου εν δυνάμει χρήστες, αναφέρουν ότι είναι πάρα πολλά αυτά που, πρακτικά, δεν λειτουργούν.

Το κράτος έδωσε τα λεφτά σε Δήμους κλπ, αλλά μετά δεν έλεγξε το αν λειτουργούν ή όχι. Οι φορείς (Δήμοι κλπ) πήραν τις επιχορηγήσεις με βάση τις πιέσεις και διασυνδέσεις των συμβούλων που κινούνται πέριξ της Διαχειριστικής, αλλά ούτε ήξεραν ποιο είναι το έργο, ούτε είχαν πραγματικό ενδιαφέρον για να λειτουργήσουν ασύρματα δίκτυα. Έτσι, δεν έπιασε τόπο μια επένδυση από πόρους του ελληνικού λαού (δεν είναι τζάμπα λεφτά της Ε.Ε., όπως παραπλανητικά έχει δημιουργηθεί η εντύπωση…

Είμαι και εγώ εναντίον του Αθηναιοκεντρισμού, άρα δεν θα ήμουν τόσο θετικός με το να συνεχιστεί το έργο του Συντάγματος, εάν δεν υπήρχε αυτή η αχαρακτήριστη κατάσταση στα αντίστοιχα έργα, που από projects προβολής της ευρυζωνικότητας, έχουν μεταβληθεί σε έργα δυσφήμισης.

Αν θέλετε , ερευνήστε κάποιο σχετικό έργο που είναι στην περιοχή σας για να δείτε το κλίμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

πληροφορικός+πολίτης».

Από την πλευρά της Διαχειριστικής Αρχής του Ψηφιακού Σχεδιασμού παρασχέθηκαν τα παρακάτω στοιχεία, σε απάντηση της προηγούμενης επιστολής:

«α. Στο πλαίσιο μιας δράσης εξοικείωσης με την ευρυζωνικότητα, χρηματοδοτήθηκαν με πόρους του ΕΠ ΚτΠ με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, 3 (ολογράφως “τρία”) δωρεάν ασύρματα δίκτυα στην Αθήνα (Σύνταγμα, Θησείο, Κοτζιά) και ακόμη ένα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Όλα λειτουργούν κανονικά με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση έως το τέλος του 2009. Δεν χρηματοδοτήθηκαν άλλα σημεία δωρεάν ασύρματης πρόσβασης με αυτή τη μορφή στο αρχικό στάδιο.

β. Βάσει των επιτυχημένων αποτελεσμάτων σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτούνται επιπλέον 160 σημεία ασύρματης πρόσβασης τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή προς υλοποίηση από την ΚτΠ ΑΕ σε ανοικτούς χώρους και θα διατίθενται κυρίως από τον Αύγουστο 2009. Επίσης έχει υπάρξει σχετική ενημέρωση.

γ. Οι 200+ Δήμοι που χρηματοδοτήθηκαν για τη δημιουργία 270 ασύρματων σημείων έχουν την υποχρέωση να τα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2009. Όπως διατυπώναμε και στο σχετικό δελτίο τύπου, η δημιουργία των ασύρματων δικτύων σε αυτούς τους Δήμους επαφίεται πια σε αυτούς και μόνο, καθώς η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, αλλά πρέπει οι ίδιοι να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εφ’ όσον ενδιαφέρονται. Όσοι δεν ολοκληρώσουν τα δίκτυά τους προφανώς δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν.

δ. Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, είναι αυτή που με δική της πρωτοβουλία (και όχι άλλων φορέων ή δήμων) ξεκίνησε και πολλαπλασίασε τα ασύρματα δίκτυα σε όλη την Ελλάδα. Άρα προξενεί εντύπωση οποιαδήποτε διατύπωση που τοποθετεί την Ειδική Γραμματεία ως ένα φορέα που “δεν ενδιαφέρεται” γι’ αυτά!

4. Έλεγχος για τα έργα που χρηματοδοτούνται από Επιχειρησιακά Προγράμματα γίνεται αναλυτικός μετά το πέρας τους, τόσο από τη Διαχειριστική Αρχή, αλλά και από άλλους φορείς εθνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς (πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους)».

Από πλευράς του ιστολογίου να σημειωθεί ότι ο διάλογος είναι ενδιαφέρον και ότι η επιμονή κάποιων πολιτών να πληροφορηθούν τι ακριβώς συμβαίνει με τη λειτουργία των ασυρμάτων δικτύων, είναι εύλογη.

3 comments:

Φώτης Κόλλιας said...

Αφού γίνεται έλεγχος των έργων "μετά το πέρας τους" γιατί δε μας λένε οι κύριοι της Διαχειριστικής αρχής τι έγινε με τα συστήματα για τα Νοσοκομεία, τις Πολεοδομίες και δεκάδες άλλα που έπρεπε να έχουν παραδοθεί προ ετών;

Μήπως δεν έχουν ολοκληρωθεί και περιμένουν 5 - 6 χρονάκια ώστε να τα ελέγξουν "μετά το πέρας τους";

Στάθης Χαϊκάλης said...

@fotios
Noσοκομεία, Πολεοδομίες -απόσο γνωρίζω- είναι ακόμα εν εξελίξει και αυτό το Ιστολόγιο έχει αναφερθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, φθάνοντας και σε έναν έντονο αλλά κόσμιο διάλογο με τους 'μηχανικούς δημοσίου' και το e-poleodomia.blogspot.com. Πολύ πριν γίνει ο (ουσιαστικός και τυπικός) απολογισμός, αυτά τα project έχουν θέμα...

Anonymous said...

Στην πόλη μου (Πύργος Ηλείας) λειτουργεί δύκτιο από τη Νομαρχία το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν το καλοκαίρι και ένα του Δήμου Πύργου στο οποίο δεν έχω καταφέρει να συνδεθώ ποτέ. Είμαι βέβαια σίγουρος ότι όταν στερέψει η χρηματοδότηση θα μείνουν μόνο οι κεραίες...