Το φαινόμενο θα επαναλαμβάνεται, όσο δεν τίθεται το πρόβλημα στη ρίζα του: η Αθήνα είναι ίσως η πιο τριτοκοσμική πόλη της Ευρώπης (με εξαίρεση την Κωνσταντινούπολη). Με βεβαιότητα, έχει την πιο αρνητική σχέση του πληθυσμού σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας.
Ας το πάρουμε απόφαση: μια πόλη με τα χαρακτηριστικά της Αθήνας, έχει μειωμένες αντιστάσεις απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Αν συμπληρώσουμε και το βαθμό οργάνωσης του κρατικού μηχανισμού, τότε το μίγμα είναι εκρηκτικό.
Η Ελλάδα, άρα και η Αθήνα, έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή παραγωγή σκουπιδιών και το χειρότερο -στη Δυτική Ευρώπη- σύστημα επεξεργασίας. Ο μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων, των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό είναι βίλες και όχι χαμόσπιτα, δίνει μια επιπλέον "ποιοτική" παράμετρο της πρωτεύουσας του κράτους μας. Τα όσα λέει ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής για την διαφθορά σχετικών υπηρεσιών (π.χ., δασαρχείων) "βοηθούν" τη συνολική εικόνα...
Εν κατακλείδι: το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της Αθήνας, αποτελούν ένα μεγάλο βαρίδι για τη χώρα... Οι περισσότεροι "κλείσαμε τα μάτια" στο ότι οι πανάκριβοι, αλλά "επιτυχημένοι" Ολυμπιακοί του 2004, μας κληροδότησαν μια μεγαλύτερη Αθήνα, όπου αυξήθηκε το ποσοστό των αλλοδαπών μεταναστών.
Κάποιος θα πει ότι για τα αποτελέσματα των πυρκαιών της Ηλείας δεν έφταιγε το μέγεθος της Αθήνας. Αν το δει κανείς από μια άλλη οπτική γωνία, το διοικητικό εκτόπισμα της Αθήνας, είχε και τότε μεγάλη ευθύνη.
Τη δεκαετία του '70 και του '80 γινόταν συζήτηση για την ανάσχεση της μεγέθυνσης της Αθήνας, με τις περίφημες αντίπαλες πόλεις κλπ. Στην συνέχεια το θέμα αφέθηκε στην τύχη του, μέχρι να φθάσει στο ακρότατο σημείο, στους Αγώνες του 2004.
Η συνήθης πολιτική πρόταση που ακούγεται είναι να αυξηθούν οι προσλήψεις πυροσβεστών, νοσηλευτών, αστυνομικών, οδοκαθαριστών για να εξυπηρετηθεί το μέγεθος της Αθήνας. Η πρωτεύουσα (και η χώρα) χρειάζονται "φρένο" και συστήματα, επιπλέον προσωπικό χρειάζεται σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις (π.χ., η Ελλάδα διαθέτει τους περισσότερους κατά κεφαλήν αστυνομικούς στην Ε.Ε.).
*photo via flickr*
1 comment:
.και 90% της πολιτικής εξουσίας... Η περιφέρεια κρατάει μόνο το 10%.
Post a Comment