Monday, October 26, 2009

Πολιτικές για την καινοτομία: μηχανισμοί πελατειακού κράτους ή εργαλεία ανάπτυξης

Οι ελληνικές επιχειρήσεις διψάνε για καινοτομία ή έχουν ανάγκη την καινοτομία ως όρο επιβίωσης… Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διατίθενται κάθε χρόνο στο όνομα της καινοτομίας, αλλά στην ουσία αποτελούν:
- μισθούς δημοσίων υπαλλήλων σε Ερευνητικά Ιδρύματα που, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν περιορίσει δραματικά την ερευνητική παραγωγή τους ή
- επιδοτήσεις σε εταιρείες , οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν καμία σχέση με την καινοτομία, αλλά χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά ως κεφάλαιο κίνησης.

Στο 1ο Smartbusiness Forum θα παρουσιασθούν μελέτες, εισηγήσεις για την καινοτομία, αλλά και επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτομικές υπηρεσίες.

H ανάπτυξη καινοτομίας είναι όρος επιβίωσης αρκετών ελληνικών επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στο χαμηλό κόστος εργασίας, ούτε στο premium του ελληνικού ήλιου/θάλασσας, που έχει φθαρεί με πολλούς τρόπους.

Για την προετοιμασία του 1ου Smartbusiness Forum, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε φορείς του κράτους και δυναμικές επιχειρήσεις, με τα βασικά συμπεράσματα να περιγράφονται ως εξής:

Α. Έλλειμμα στην υποστήριξη της επιχειρηματικής Καινοτομίας
Με την πάροδο των χρόνων, έχουν περιοριστεί οι σχέσεις συνεργασίας Ερευνητικών Ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτομίας μέσα από ομάδες επιχειρήσεων (clusters). Πρακτικά, ο μόνος τρόπος υποστήριξης της επιχειρηματικής καινοτομίας στην Ελλάδα είναι η υποβολή προτάσεων, από κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, σε προγράμματα ΚΠΣ ή ΕΣΠΑ ή απευθείας χρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Τα προγράμματα ΚΠΣ, ΕΣΠΑ έχουν πάρει τα τελευταία χρόνια μια γραφειοκρατική μορφή, που στην ουσία ευνοεί την κατάθεση αιτημάτων με πρόσχημα την καινοτομία, ενώ βάζει σημαντικούς περιορισμούς ή παγίδες στις νέες επιχειρήσεις που πράγματι έχουν ανάγκη την καινοτομία.
Τα αιτήματα των νέων, δυναμικών και καινοτομικών επιχειρήσεων είναι:

Α1. Ανασχεδιασμός της πολιτικής Ερευνάς και Τεχνολογίας, ώστε να ενισχύσει τους ολοένα και πιο αποδυναμωμένους δεσμούς με τις επιχειρήσεις.
Α2. Πρόβλεψη προγραμμάτων, που τελικώς θα ενισχύουν την καινοτομία στις επιχειρήσεις και δεν θα τη χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων εταιρειών.
Α3. Έρευνα απόδοσης των προγραμμάτων ενίσχυσης της Καινοτομίας, της Ερευνας/Τεχνολογίας ανά διετία, ώστε να γίνονται έγκαιρα οι απαραίτητες διορθώσεις, που θα ενισχύουν την απόδοση των επενδυομένων χρημάτων (ROI).

Τοποθετήσεις επί του θέματος θα γίνουν κατά τη διάρκεια του 1ου Smartbusiness Forum από τον καθηγητή Σπύρο Λιούκα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κ. Βασίλη Τραπεζάνογλου, Σύμβουλος Διοίκησης της EFG Eurobank-Ergasias, τον καθηγητή Eric Soderquist, επίσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον κ. Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο του Δ.Σ. της «Upstream».

8 comments:

Ibis said...

Στις ενδιαφέρουσες αναφορές σας θα ήθελα να προσθέσω και την ελλιπέστατη σύνδεση μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και "αγοράς" με σημαντικές αρνητικές προεκτάσεις στην έρευνα και στην καινοτομία.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ibis.blog, έχετε δίκιο, το σημείωμα είναι πολύ συνοπτικό, γιατί το σύνολο θα αναπτυχθεί στην εκδηλωση

Κωνσταντίνος Λιακέας said...

Αγαπητέ κ. Χαικάλη, με χαρά θα παρακολουθήσω την εκδήλωση! Θα ήταν ιδιαίτερα ενδοφέρον στο πλαίσιο της να σχολιάζαμε και τρόπους να αποδεσμεύσουμε την έννοια "καινοτομία" από τον προσδιορισμό "τεχνολογική" προσδίδοντας της το πραγματικό εύρος που έχει εφαρμοζόμενη στη στρατηγική, στα επιχειρηματικά μοντέλα, το marketing κ.λ.π.

Στάθης Χαϊκάλης said...

@ Κ. Λιακέας, έχετε απόλυτο δίκιο. Το smartbusiness επιχειρει αυτό που λέτε, εξού και στα case studies περιλαμβάνονται εταιρείες 'παραδοσιακών' κλάδων, όπως αγροκτηνοτροφική παραγωγή, τουρισμός κλπ.

Anonymous said...

Είμαι ερευνητής σε ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το καλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας.
Τα τελευταία 10 χρόνια τα περισσότερα προγράμματα των ΚΠΣ έχουν δοθεί σε συνέργειες Ακαδημαικών φορέων και εταιρειών.
Σας πληροφορώ ότι αυτοί που δεν πραγματοποιούν τα υπεσχημένα σε μεγάλο ποσοστό είναι οι εταιρείες.
Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο ότι δηλώνουν καινοτόμες και συμμετέχουν στα έργα αυτά εταιρείες που ελάχιστο αν όχι μηδαμινό ποσοστό από τον τζίρο τους προέρχεται από "ιδία" τεχνολογία. Ο μόνος σκοπός τους είναι να έχουν ρευστότητα μέσω αυτών των προγραμμάτων.
Τι πιό απλό από το να αποκλείονταν από παρόμοια έργα εταιρείες με τα παραπάνω χαρακτηριστικά....

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Ανώνυμος, εχοντας δει κάποιες λίστες με επιδοτήσεις σε εταιρείες για καινοτομική δραστηριότητα, είμαι βέβαιος ότι συμβαίνουν αυτά που λέτε... Οι συγκεκριμένες εταιρείες που πήραν επιχορήγηση, αποκλείεται να ασχολούνται με καινοτομία. Το γιατί τους εγκρίθηκαν και ποιοι 'παρέλαβαν' τα έργα, είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να κάνουμε πολλές υποθέσεις...

Στάθης Χαϊκάλης said...
This comment has been removed by the author.
CRICT said...

This is a great post thankss