Monday, November 02, 2009

Γιατί γίνεται το 1ο Smart Business Forum; Ισχυρή συνηγορία από Monocle, Economist

Την Κυριακή στις 12 είχα μια τυχαία συνάντηση σε ένα... φούρνο με το Γιώργο Τζιραλή, του Open Coffee. Δυστυχώς η συζήτηση που αμέσως πιάσαμε κράτησε μόνο 5 λεπτά, αφού έπρεπε να σπεύσω σε προγραμματισμένη συνάντηση, ωστόσο προλάβαμε να πούμε με το Γιώργο, ορισμένα ενδιαφέροντα θέματα. Με ρώτησε ποιο θα είναι το κοινό (και ο στόχος) του 1ου Smart Business Forum για να προσαρμόσει την εισήγησή του. Του ανέφερα δύο λόγους (ψιλο-διαφωνήσαμε στον έναν εξ αυτών), εδώ, όμως, έχω την ευκαιρία να προσθέσω και έναν τρίτο:

1. ΝΑ ΑΥΓΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΕΡ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: ένας πρωτεύων στόχος του 1ου Smart Business Forum είναι να εντοπίσει case studies, από ελληνικές επιχειρήσεις, που μπορούν να δώσουν ιδέες σε νέους/νέες και ενδιαφερόμενους για επιχειρηματική δραστηριότητα. Ενώ σε όλον το κόσμο (θα επικαλεσθώ παρακάτω τα περιοδικά Monocle, Economist) η κρίση έχει ευνοήσει την ανάπτυξη κλίματος υπέρ της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, στην Ελλάδα ο διάλογος για την έξοδο από την κρίση κινείται αποκλειστικά γύρω από το δημόσιο τομέα.

2. ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ LOBBYING ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: αναφέρθηκα σε προηγούμενο σημείωμα, πριν λίγες μέρες, στην ανάγκη να γίνει lobbying υπέρ της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων και παροχής ουσαστικής υποστήριξης στις υγιείς μικρές επιχειρήσεις. Ο Γ. Τζιραλής διαφώνησε (στα όρθια που γινόταν η συζήτηση των 5 λεπτών) με αυτό το σημείο, θεωρώντας ότι οι decision makers στην Ελλάδα έχουν υπόψη τους την ανάγκη υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Τα δικά μου στοιχεία δημιουργούν την εικόνα, ότι οι decision makers (κυρίως το πολιτικό σύστημα, αλλά και το τραπεζικό), μπορεί σε ιδιωτικές συζητήσεις να αναγνωρίζουν αυτή την ανάγκη, αλλά τελικώς δεν κάνουν τις κινήσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να ενισχύονται οι πράγματι υγιείς επιχειρήσεις και να ενθαρρύνονται οι νέοι/νέες που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια εταιρεία.
Τα "στραβά μάτια", π.χ. στη φοροδιαφυγή, δεν ευνοούν τις υγιείς επιχειρήσεις, αλλά τις ευκαιριακές. Οι επενδύσεις του κράτους (δηλαδή, των φορολογουμένων) για την καινοτομία, έχουν ολοένα και πιο πενιχρά αποτελέσματα, καθώς τα κεφάλαια αυτά πηγαίνουν σε μισθούς και όχι σε δράσεις ενίσχυσης των πραγματικών επιχειρήσεων. Στο Smart Business Forum θα γίνει παρουσίαση σχετικών εισηγήσεων.
Η διαφωνία μου με το Γ. Τζιραλή είναι δημιουργική... Το επόμενο διάστημα θα δείξει πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα, ως προς τη στάση των decision makers.

3. NETWORKING ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ: οι νέες και δυναμικές επιχειρήσεις μπορούν να αλληλοβοηθηθούν μέσα από την δικτύωση. Ορισμένες έχουν σημαντική εμπειρία (π.χ., σε διεθνή κανάλια για εξαγωγές), ενώ έρευνα που θα παρουσιασθεί στο Smart Business Forum, δείχνει ότι οι περισσότερες έχουν αδυναμίες στο marketing και το design. Ανταλλάσσοντας εμπειρίες , έχουν πολλά να κερδίσουν και ελάχιστα να ρισκάρουν.

Οι τελευταίες εκδόσεις του Monocle και του Economist επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι εξελίσσεται μια παγκόσμια τάση υπέρ των νέων επιχειρήσεων. Η κρίση έχει ενισχύσει τη διάθεση των ανθρώπων να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ πολλά κράτη νοιώθουν την ανάγκη να ανακοινώσουν πολιτικές για την υποστήριξη της έναρξης επιχειρήσεων. Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αρμονία με αυτή τη διεθνή τάση; Το ερώτημα δεν αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα και το τραπεζικό.. Ενδιαφέρει και την ελληνική κοινωνία, που ενδεχομένως να περιμένει από το δημόσιο τομέα και το κράτος, περισσότερα απόσα μπορεί να δώσει.

5 comments:

monotropos said...

Είναι χρήσιμη η διαφωνία σας ως προς τη θέση των (de jure) decision makers και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι και ποιοι θα είναι παρόντες στο συνέδριο. Ειδικότερα δε, ποια θα είναι η συμμετοχή τους, όχι απαραίτητα με χαιρετισμούς/ομιλίες, αλλά με πράξεις μετά.

www.knowhow.gr said...

@monotropos,
τείνω και εγώ στον τροπο που το θέτετε... Το ζήτημα δεν είναι οι χαιρετισμοί, αλλά οι πράξεις..

Kofos said...

Επειδή έτυχε να γνωρίσω από κοντά το παράδειγμα του Ισραήλ (αναφέρεται στο άρθρο του Economist)οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τη διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας όχι μόνο μεταξύ των επιχειρηματιών, αλλά και της κοινωνίας.

Στο Ισραήλ οι τοπικοί άρχοντες μάχονται για να προσελκύσουν ένα εργοστάσιο. Στην Ελλάδα πρωτοστατούν στο "ξήλωμα" των υφισταμένων εργοστασίων που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου τους! Στον ελεύθερο χρόνο τους "δίνουν σκληρό αγώνα" προκειμένου να ξηλωθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι ανεμογεννήτριες των αιολικών, αλλά και για να επεκταθεί το σχέδιο πόλης σε παρακείμενη δασική έκταση...

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Kofos, σε γενικές γραμμές έχετε δίκιο. Είναι μεγάλο στοίχημα για την ελλ κοινωνία να αναγνωρίσει την αξία της επιχειρηματικότητας, χωρίς να αυτό να είναι εις βάρος των εργασιακών συνθηκών ή του περιβάλλοντος, που πολλές φορές αποτελούν άλλοθι για να υπονομευθούν δημιουργικές επιχειρηματικές προσπάθειες

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Kofos, σε γενικές γραμμές έχετε δίκιο. Είναι μεγάλο στοίχημα για την ελλ κοινωνία να αναγνωρίσει την αξία της επιχειρηματικότητας, χωρίς να αυτό να είναι εις βάρος των εργασιακών συνθηκών ή του περιβάλλοντος, που πολλές φορές αποτελούν άλλοθι για να υπονομευθούν δημιουργικές επιχειρηματικές προσπάθειες