Την ώρα που «κλείνει» με δυσκολίες το Γ' ΚΠΣ και έχει ξεκινήσει με μεγαλύτερες δυσκολίες το ΕΣΠΑ, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε τρεις προκλήσεις:
1) Οι πολίτες και οι παραγωγικές μονάδες της χώρας παίρνουν ελάχιστες υπηρεσίες από πλατφόρμες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρόλο που οι επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι πολύ σημαντικές. Το χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών έχει συνέπειες στην παραγωγικότητα του δημοσιου τομέα, του συνόλου της χώρας, αλλά και στην ποιότητα ζωής του πολίτη.
2) Ο τρόπος υλοποίησης των έργων πληροφορικής του δημοσίου, παρά τις εντυπώσεις, δεν οφέλησε τον παραγωγικό τομέα της Πληροφορικής. Ένας αξιοσημείωτος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες που αποτυπώνονται και στους ισολογισμούς τους, υπάρχει πίεση στην απασχόληση του κλάδου, ενώ έχει περιοριστεί ο βαθμός καινοτομικότητας που παρουσίαζε ο κλάδος στις δεκαετίες του ' 80 και του '90.
3) Ένα μεγάλο μέρος των χωρών της Ε.Ε., αλλά και πολλές (μεγάλες και μικρές) ιδιωτικές επιχειρήσεις, αναζητούν πλέον λύσεις από το Ανοικτό Λογισμικό. Οι εμπειρίες αυτές αναδεικνύουν τα οφέλη, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Χωρίς να επιδιώκεται η ισοπέδωση των συμβατικών συστημάτων και λύσεων, οι εφαρμογές Ανοικτού Λογισμικού παρέχουν δυνατότητες μείωσης του κόστους, ανάπτυξης εγχωρίων παραγωγικών μονάδων, ενίσχυσης της επιχειρηματικης καινοτομίας και ανοίγματος στην κοινωνία.
Οι τρεις παραπάνω προκλήσεις αναδεικνύονται σε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα και κοινωνικής αναστάτωσης. Η συζήτηση των τριών αυτών ζητημάτων συνοδεύεται ενίοτε από εντάσεις και υπερβολές στην επιχειρηματολογία. Το τρίπολο πολίτης-δημόσιος χώρος-επιχειρηματικότητα θα έχει περαιτέρω απωλειες, εαν δεν αποκατασταθεί ένας δημιουργικός διάλογος, που θα περιλαμβάνει αντιπαραθέσεις, στη βάση όμως επιχειρημάτων, εμβάθυνσης της γνώσης σχετικά με τις εμπειρίες άλλων χωρών. Είναι επίσης σημαντικό να γίνει σαφής δέσμευση ως προς το τι προσφέρει η κάθε πλευρά, πέραν των δικαιωμάτων, των κεκτημένων που επιθυμεί να διεκδικήσει.
Στα πλαίσια αυτά, προγραμματίζεται εκδήλωση στις 9 Δεκεμβρίου 2009, με θέμα: «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, η προκληση του ΕΣΠΑ, η εμπειρία άλλων χωρών και Μεγάλων Οργανισμών, οι δυνατότητες του Ανοικτού Λογισμικού». Η εκδήλωση θα είναι η απαρχή μιας καμπάνιας, που θα περιλαμβάνει επίσης:
α. τη λειτουργία ειδικού site/blog (www.knowhow.gr/egov), το οποίο είναι ήδη σε λειτουργία,
β. τη δημιουργία κοινοτήτων μέσα από την αξιοποίηση των Διαδικτυακών Networks (ήδη έχει ξεκινήσει η ομάδα e-government/e-citizen στο LinkedIn, εχει ξεκινήσει δράση στο Twitter με #egovGR, θα αξιοποιηθεί Facebook Group, YouTube account, κλπ),
γ. θα υπάρξει ειδική υπο-καμπάνια για ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και
δ. προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις εντός του 2010 για επιμέρους θέματα.
Το εγχείρημα θα έχει τη μορφή non-profit δραστηριότητας και η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητά του να κινητοποιήσει πολίτες, ειδικούς, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικούς σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάταση της χώρας έχει ως προϋπόθεση την προώθηση της Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης. Προϋπόθεση για ενίσχυση της Παραγωγικότητας, της Ανταγωνιστικότητας, της Δημιουργικότητας και της Διαφάνειας.
Η εκδήλωση της 9-12-2009 συνδιοργανώνεται από το www.knowhow.gr και την ΕΕΛΛΑΚ.
Υ.Γ.: για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες, σας παραπέμπω σε παλαιότερο σημείωμά μου σε αυτό το ιστολόγιο, σχετικά με την παγκόσμια συζήτηση που γίνεται γύρω από το Ανοιχτό Λογισμικό και τη χρησιμότητά του σε ζητήματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και όχι μόνο...
2 comments:
Πώς να προχωρήσουν τα πληροφοριακά συστήματα όταν το διαδικτυο του δημοσίου παρέμενε πάντα κλειστό κι ανενεργό, μακριά από τους πολίτες και ψυχρό; Μία επίσημη ιστοσελίδα πρέπει να καλύπτει όλες τις κοινωνικές ανάγκες (οι δημοτικές την περιοχή τους). Δε την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης ακι δες του Δήμου Σταυρούπολης (με όποια κενά έχουμε σε δύο χρόνια που τη στήσαμε -στέιλε μου και κμαία κριτική by the way-πρόταση).
Και μέσα σε όλα αυτά χωρίς να συνυπολογήσουμε πώς κινούνταν το πρόγραμμα κοινωνίας της πληροφορίας :)))
@δειμος του πολιτη
Τα βλέπεις από μέσα και ξέρεις καλύτερα απο εμενα. Ακούγονται πολλές φωνές σαν τη δική σου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σιγά-σιγά ένα κύμα.
Θα επανέλθω σε αυτό που με ρωτάς.
Post a Comment