Wednesday, July 07, 2010
13 τομείς, όπου θα κριθούν πολλά για την Ελλάδα μέχρι το 2020 Μέρος Β'
Συνεχίζουμε την συνοπτική καταγραφή ορισμένων τομέων, όπου η Ελλάδα έχει ακόμα κάποια περιθώρια ανάπτυξης, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση. Στο πρώτο σημείωμα αναφέρθηκαν οι τομείς 1) του τουρισμού και 2) πολιτισμού/τέχνης/design/ψυχαγωγίας
Ας δούμε περισσότερα:
3. ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
Παρά τις τοποθετήσεις που αμφισβητούν τα περιθώρια της 'πράσινης ανάπτυξης', οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελούν αυτή την πολύ υφεσιακή χρονιά, έναν από τους ελάχιστους χώρους με θετική πορεία. Ακόμα και αν θεωρηθεί ως μειονέκτημα η ανάγκη εισαγωγής πρώτων υλών, υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για την μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και τον εξορθολογισμό των σημερινών αναγκών (πχ. βιοκλιματική αρχιτεκτονική). Η ψηφιακή προώθηση των σχετικών δυνατοτήτων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κινητοποίηση μηχανικών/τεχνικών, αλλά και στην διαμόρφωση κουλτούρας μεταξύ των καταναλωτών.
4. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
Οι λύσεις για την ανάσχεση της επιδείνωσης της ποιότητας ζωής των πόλεων, των τουριστικών θερέτρων κλπ, θα δοθούν μέσα από την κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ψηφιακή οργάνωση Κοινοτήτων, οι οποίες θα πιέσουν την τοπική και την κεντρική εξουσία για την υιοθέτηση πλάνου και εξασφάλιση πόρων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι online Κοινότητες στην αναβάθμιση της κοινωνικής αντίληψης για το ρόλο της ατομικής ευθύνης και της συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των ζητημάτων του περιβάλλοντος στη χώρα
5.ΥΓΕΙΑ/ΕΥΕΞΙΑ:
Ο έλεγχος του εκτροχιασμού στο κόστος αναμένεται να φέρει δυσάρεστες συνέπειες. Η κινητοποίηση των πολιτών, όπως φαίνεται και στις προωθημένες ψηφιακά κοινωνίες, είναι προϋπόθεση για την διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας, όπου ο χρήστης υπηρεσιών υγείας και ο ασθενής, είναι ενεργοί πολίτες, ελέγχουν τη βιομηχανία υγείας/ευεξίας καθώς και την πολιτική, μιντιακή εξουσία.
Η δράση των @epatientGR και @ehealthgr, αποτελούν ελληνικά παραδείγματα για την αξία της κινητοποίησης των πολιτών 'από τα κάτω'.
6. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ:
Η παραγωγή στη χώρα εφαρμογών που θα μπορούν να κάνουν καριέρα στη διεθνή αγορά, είναι ο μεγάλος στόχος. Επειδή όμως η Ελλάδα δεν είναι στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, θα ’πρεπε να καλλιεργηθούν και μικρές. ευέλικτες μονάδες τεχνολογικών εφαρμογών, που να μπορουν είτε να δώσουν λύσεις σε καθημερινές ανάγκες είτε να αποτελέσουν ευκαιρίες εξαγωγών.
Μπορεί να αναφερθεί ως παράδειγμα η ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών για τις νέες συσκευές πρόσβασης στις διαδικτυακές υπηρεσίες. Π.χ. σε σχέση με τα κινητά, έχουμε 3 τουλάχιστον ελληνικές εταιρίες με αξιόλογη διεθνή παρουσία στις εφαρμογές Mobile marketing (Velti, Upstream, Globo). Ακολουθούν iPad, συσκευές GPS, έξυπνα ψυγεία / αυτοκίνητα.
7. ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ:
Η χώρα έχει ανάγκη την αναγέννηση της επιχειρηματικής αντίληψης μέσα από πρωτότυπες, έξυπνες και καινοτομικές υπηρεσίες: από την κρεπερί που θα έχει κάτι το ξεχωριστό (και λογικές τιμές), μέχρι την εταιρεία μηχανικών, οι οποίοι θα εφαρμόσουν μια καινοτομική τεχνική για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτηρίων. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο OpenCoffee και στο OpenFund.
Τα περισσότερα από αυτά τα εγχειρήματα παρουσιάζονται μέσα από την Ψηφιακή Πλατφόρμα, είτε γιατί δεν έχουν δυνατότητα προβολής στα παραδοσιακά κανάλια είτε επειδή οι εκατοντάδες φίλοι και θαυμαστές τους τα διαδίδουν μέσα από το Online Word Of Mouth.
Μια περισσότερο συνειδητή ανάδειξη αυτών των εγχειρημάτων και επιτυχιών μέσα από τα διαθέσιμα Ψηφιακά Κανάλια, μπορεί να παροτρύνει νέες/νέους με επαγγελματικές ανησυχίες να αναζητήσουν ευκαιρίες καριέρας σε κάτι που έχει πρωτοτυπία, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καινοτομική προσέγγιση. 'Να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα' λέει ένα στέλεχος της κυβέρνησης. Μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα που φαίνεται σε αυτό το video;
Θα ακολουθήσει το Γ' μέρος αυτών των σκέψεων. Έχετε κάποιες ιδέες; Τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο από το κράτος, κάποιο κόμμα ή κάποια φωτισμένη πρωτοπορία. Τι έχετε να προτείνετε;
photos via flickr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment