Friday, July 09, 2010

Μπράβο κ. Γενικέ Γραμματέα (δεν είναι ειρωνεία)

Μου είχε μείνει η εντύπωση ότι ο συγκεκριμένος Γενικός Γραμματέας απλώς είχε επιλέξει ως συνεργάτες άτομα που γνώριζε, αλλά είχαν βάθος και αξία. Είχα γνωρίσει μερικούς από τους συνεργάτες του και είχα εξάγει το συμπέρασμα ότι είναι από πολύ καλοί επαγγελματίες έως αστέρια. Αρκετούς μήνες μετά, πληροφορήθηκα από τρίτο πρόσωπο ότι ο συγκεκριμένος Γενικός Γραμματέας είχε επιλέξει τους εν λόγω συνεργάτες του με ανοικτές διαδικασίες (opengov). Ομολογώ ότι η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας πρέπει να έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τους συμβούλους τους, βάζοντας πρώτα απ’ όλα κριτήρια επαγγελματικής επάρκειας, αλλά έχοντας και το δικαίωμα να ορίσουν και στελέχη που γνωρίζουν. Η χημεία είναι σημαντικό στοιχείο στο management, αρκεί βεβαίως να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις που αφορούν ικανότητες, σπουδές και πρότερο έντιμο βίο. Δεν είναι μόνο η κρίση που μας έχει θολώσει το μυαλό, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζουμε τέτοιες μικρές νίκες στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της χώρας μας. Μέγα πρόβλημα είναι και ο κυνισμός και η μοιρολατρία: οι 9 στους 10 εξ εκείνων που θα έπρεπε να πουν ένα καλό λόγο για το γενικό γραμματέα, αυτή την περίοδο θα το αποφύγουν ή θα το θεωρήσουν ανάξιο λόγου.
Αυτή την περίοδο η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μερικούς 'ηγέτες στο χώρο τους' και από quick wins. Να μην τσιγκουνευόμαστε μια καλή κουβέντα για τις λίγες -έστω- περιπτώσεις όπου κάποιοι κάνουν τη -μικρή ή μεγάλη- διαφορά.


ΥΓ.
1. Για να μην μπει στον πειρασμό κάποιους από τους αναγνώστες αυτού του σημειώματος, να σημειώσω το εξής:
Δεν έχω καμία επαγγελματική σχέση με τον γενικό γραμματέα (και αν είχα δεν θα έγραφα ποτέ αυτό το post)
2. Δεν πρόκειται να αποκτήσω, γιατί αυτή η γενική γραμματεία δεν βρίσκει ούτε ένα μικρό ποσόν για να αναθέσει πολύ στοιχειώδη projects που αφορούν βασικές υποδομές.
3.Ο εν λόγω γεν γραμματέας έχει τη φιλοσοφία ότι όλα τα έργα πρέπει να γίνονται εσωτερικά από το δημόσιο. Σέβομαι αυτή τη θέση, ειδικά σε περιόδους 'πείνας', αλλά είναι μια θέση που δεν θα την συζητήσουμε σε αυτό το post το οποίο έχει μοναδικό στόχο να αναφέρει μια καλή πρακτική.

No comments: