Friday, July 30, 2010

Έστω και αργά, μαζικές ηλεκτρονικές προμήθειες στα αναλώσιμα νοσοκομείων


Όλο το σύστημα των νοσοκομείων, με την ανοχή των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, αντιστάθηκε ως τώρα στο αυτονόητο: στην κατάργηση των απευθείας προμηθειών, αλλά και των άλλων κόλπων, που οδηγούσαν σε τιμές 400% και 500% πάνω από τις λογικές τιμές των αναλωσίμων. Σε μια προηγούμενη ανάρτηση, αναφερόταν ότι ορισμένες σοβαρές φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν επιμόνως τη μείωση των τιμών με τις οποίες προμηθεύονται τα ελληνικά νοσοκομεία.

Τώρα έρχεται η Τρόικα και μας επιβάλλει την προώθηση, με μαζικό τρόπο, ηλεκτρονικών προμηθειών γι' αυτή την κατηγορία των προμηθειών του συστήματος υγείας, η οποία έχει τζίρο πάνω από 2 δις το χρόνο και απ’ όπου μπορεί να εξοικονομηθεί πάνω από ένα δις ετησίως. Ήδη έχουν πέσει πάνω στο θέμα νομικοί, ειδικοί, γιατροί, υπηρεσιακοί, για να επιχειρηματολογήσουν ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα, άρα δεν μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικές προμήθειες.

Από την άλλη πλευρά, ίσως η πιο θετική δράση αυτής της κυβέρνησης, έχει σχέση με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τη σχετική Ομάδα, που υποστηρίζει πολλά υπουργεία. Όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Απογραφής, η Ομάδα αυτή είναι μια δράκα στελεχών με αστείους προϋπολογισμούς στη διάθεσή της, που δεν έχει πάντοτε τη συνεργασία των υπουργών ή των υπηρεσιών των υπουργείων. Ωστόσο, οι ανάγκες της χώρας είναι τέτοιες, που φουσκώνουν τα πανιά της Oμάδας κατά τρόπο που παράγει έργο, μέσα από αδυναμίες και ελλείμματα, αλλά πρόκειται για έργο που θα μείνει στη χώρα.

photos via flickr

No comments: