Wednesday, November 03, 2010

Ελλάδα, τριχασμένο κορμί (ή μια αναλαμπή και ένα τέλμα)

Άλλοι στη Ρούλα κι άλλοι στο TEDxAthens
Η Ελλάδα δεν είναι αυτή η απίστευτη ξαναζεσταμένη σούπα Ρούλας-Π.Κωστόπουλου, ούτε -δυστυχώς- μόνο το 'Νησί'. Μακάριος όποιος είναι ενταγμένος σε μια μόνο πλευρά της πραγματικότητας, επικοινωνεί με μια μόνο 'φυλή' και μειώνει τις πιθανότητες σχιζοφρένειας. Μακάριος; Ίσως όχι, γιατί αν έχουμε κάποια πιθανότητα να πάμε καλύτερα, αυτή πηγάζει από το ότι έχουμε τον Άγιο Παντελεήμονα και την Ακρόπολη σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου.
Ζω τις τελευταίες εβδομάδες μια τριπλή πραγματικότητα, που δεν έχει -πιστεύω- τόσο σχέση με το ότι αναζητώ ισορροπίες πάνω σε τεντωμένο σκοινί, όσο στο ότι αυτή η χώρα συνταιριάζει εντελώς διαφορετικές πλευρές. Οι δύο από αυτές τις πλευρές, αφορούν την πραγματικότητα των δημοτικών εκλογών και την προσπάθεια νέων ανθρώπων να χτίσουν τη ζωή τους, χωρίς να καούν από αυτό που είναι η Ελλάδα της τρόικας. Το τρίτο κομμάτι του puzzle είναι πολύ ενθαρρυντικό: παρακολουθώ το εγχείρημα νέων ανθρώπων να στήσουν σε εντελώς εθελοντική βάση, αλλά με υψηλό επαγγελματισμό, ένα γεγονός που ανεβάζει τον πήχη σε σχετικά events και αφορά το 2ο TEDxAthens στις 26 Νοεμβρίου.
Η δουλειά είναι ομαδική και γίνεται από ένα team νέων ανθρώπων, σε συνέχεια του 1ου TEDxAthens, που είχε ξεκινήσει από το Δημήτρη Καλαβρό. Φέτος προστέθηκε μια εξίσου δυναμική ομάδα, με την Αφροδίτη Μαντά και άλλα παιδιά, ενώ ο Δ. Καλαβρός δίνει νέα ορμή στο εγχείρημα. Το φετινό κεντρικό θέμα του event είναι το 'Starting from scratch' και στόχος του είναι να παρουσιαστούν ορισμένες υψηλού επιπέδου ομιλίες, αλλά και να παρευρεθούν δυναμικοί 'θεατές', που θα συμμετάσχουν με πολλούς τρόπους στην εμπειρία του event.
Είναι βέβαιο ότι αρκετοί που περιμένουν την εκδήλωση, θα την αντιμετωπίσουν με τα υψηλά standards του παγκόσμιου TED. Σε ορισμένους φίλους που έχουν ήδη αρχίσει να δηλώνουν υψηλές απαιτήσεις, σημειώνω ότι καλώς κάνουν, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουν. Μια λογική προσδοκία είναι να οργανωθεί ένα event πολύ καλύτερο απ’ ότι οι συνηθισμένες εκδηλώσεις, αλλά όσοι είμαστε ρεαλιστές δεν μπορούμε να περιμένουμε ένα αποτέλεσμα με τα resources και το κοινό που έχουν τα πολύ μεγάλα TED, τα παγκόσμια ή αυτά που οργανώνονται στις μεγάλες χώρες. Η ομάδα που οργανώνει το TEDxAthens έχει πάντως βάλει ψηλά τον πήχη και δε θέλει να βάλει νερό στο κρασί της'.
Έχει αποδεχθεί την πρόκληση να χτίσει κάτι που δεν θα εισφέρει απλώς ιδέες, αλλά νέες ιδέες, όπως σημείωσε στο blog του ο Νίκος Αναγνώστου.
Η Communication Effect και εγώ αποδεχτήκαμε την πρόσκληση να συμβάλουμε στην επικοινωνία του event, ιδίως στο Online Ecosystem. Η μέχρι στιγμής εμπειρία από την υποστήριξη του TEDxAthens, έχει φέρει στην επιφάνεια δύο διαπιστώσεις που μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση:
1) Η δίψα πολλών να συμμετάσχουν σε τέτοια events. Η διάθεση συμμετοχής δείχνει ότι υπάρχει ένας κόσμος, κυρίως νεανικός, που αφιερώνει προσπάθεια για την ενίσχυση του οπλοστασίου του στον τομέα της Γνώσης.
2) Η άγνοια πολλών επιτυχημένων ανθρώπων ηλικίας 40-55 σε σχέση με το θεσμό του TED. Αναφέρομαι σε άτομα, που θα έπρεπε να το γνωρίζουν περίπου υποχρεωτικά, λόγω της δουλειάς τους. Αυτή η λειτουργική αδυναμία είναι ένα σύμπτωμα που λειτουργεί σε πολλά επίπεδα της χώρας. Τους ανέφερα την ανάλυση 'Το TED ειναι το επόμενο πανεπιστήμιο Harvard', που κάποιοι έπρεπε να το γνωρίζουν για να στηρίξουν τη δουλειά τους, ορισμένοι άλλοι και για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
To TED ασφαλώς δεν είναι ένα μαγικό ραβδί που θα λύσει όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το χάσμα σε ζητήματα κουλτούρας και με τις τεράστιες τρύπες στη Δια Βίου Μάθηση. Το TED X Athens θα είναι μια ευκαιρία για κάποιους να συναναστραφούν ένα έγκυρο κανάλι για την ενίσχυση των γνώσεών τους και μια ευκαιρία να γνωρίσουν αρκετά άλλα πρόσωπα, που θέλουν να είναι κοντά σε παγκόσμιες εξελίξεις.
Έχει οργανωθεί ήδη το TEDxAcademy (4 Οκτωβρίου), που ήταν μια επιτυχημένη προσπάθεια, με αξιόλογους ομιλητές και καλό κοινό, κάτι που αποτελεί άλλο ένα στοιχείο για την εκδήλωση της 26ης Νοεμβρίου. Στους φίλους και τους ανθρώπους που εκτιμώ λέω 'save the date'.

1 comment:

Lefteris (Cv Clinic) said...

Δες το λινκ στην 3η παράγραφο από το τέλος ('Το TED ειναι το επόμενο πανεπιστήμιο Harvard') γιατί δεν οδηγεί πουθενά.