Tuesday, October 09, 2007

Έχει ακόμα sex appeal η ελληνική αγορά πληροφορικής;



Φίλος άφησε σχόλιο, παροτρύνοντάς με να γράφω περισσότερα σημειώματα για την αγορά πληροφορικής. Την «έχω φάει με το κουτάλι» αυτή την αγορά, από το 1980 μέχρι περίπου το 2004. Συνεχίζω να την παρακολουθώ, αλλά εκτιμώ ότι έχει επηρεαστεί και αυτή από τα διάφορα ΚΠΣ: η κούρσα να απορροφήσουμε όπως-όπως κοινοτικά κονδύλια έχει, κατά τη γνώμη μου, κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα. Ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών, αντί να επενδύουν στο να γίνονται πιο υγιείς και ισχυρές επιχειρήσεις, έχουν «μπει στο trip» να «κυνηγάνε» συμβάσεις έργων του Δημοσίου, κάτι που απαιτεί άλλου τύπου προτεραιότητες και όχι την επένδυση στη λογική της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της ενίσχυσης του management, κλπ.

(Δεν κάνω αφ’ υψηλού κριτική... Και η δική μου επιχειρηματική προσπάθεια βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ σκληρό δίλημμα: πώς θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την επιχειρηματική υγεία μας, όταν τα περισσότερα έργα στην αγορά προέρχονται από κονδύλια του ΚΠΣ;).

Το blog μου, αλλά και (περισσότερο) ο «εξάδελφός» του, το knowhow.gr θα αναφέρονται σε θέματα Πληροφορικής, αλλά μόνο όταν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον ή κάτι που δεν αναφέρει η πληθώρα των media που κατά κόρον ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

Κατά τα άλλα, οι εμπειρίες μου από αυτή την αγορά είναι πλούσιες και σημαντικές... Γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όλους τους νεαρούς τότε Έλληνες επιχειρηματίες που είχαν ξεκινήσει δημιουργικές και φιλόδοξες προσπάθειες (Infoquest, Altec, Singular Logic, κλπ). Είχα την τύχη να πιάσω συζήτηση με τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον ξεχασμένο ελληνικό υπολογιστή Cat, που είχε αναγγείλει μια ομάδα συμβούλων του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ήταν υφυπουργός Παιδείας (περί το 1987). Παρακολούθησα από κοντά το ΜΟΠ Πληροφορικής και όλα τα ΚΠΣ (το πρώτο επί Μητσοτάκη, τα υπόλοιπα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και Κώστα Καραμανλή). Είδα με αρκετή αμηχανία αυτά που διαδραματίσθηκαν το 1999, όταν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής έγιναν «turbo» στο Χρηματιστήριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μέτοχοί τους είδαν τις μετοχές τους να απογειώνονται, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις έμειναν με αρκετά προβλήματα.

Αυτή τη στιγμή η ελληνική αγορά Πληροφορικής έχει –κατ’ εμένα- ενδιαφέρον, κυρίως από την σκοπιά του πώς θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει, προκειμένου να δημιουργηθούν υποδομές που θα δώσουν υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη... Το Web 2.0, η μπλογκόσφαιρα, το interactive marketing αυτή την περίοδο εκκρίνουν αρκετή αδρεναλίνη και αξίζει να τα παρακολουθούμε. Δεν μας αφήνουν να πλήξουμε…

Η συνολική αγορά Πληροφορικής, μετά από πολλές περιπέτειες, βρίσκεται σε μια φάση consolidation, από την οποία –μέσα από πολύ επώδυνες διαδικασίες που «καίνε» πολύ χρήμα- μένουν στην επιφάνεια λιγότερες, αλλά υγιέστερες εταιρείες. Ας ελπίσουμε ότι το ελληνικό δημόσιο θα γίνει πιο απαιτητικός πελάτης, προς όφελος των υπηρεσιών που θα έχουν την διάθεσή τους οι πολίτες, αλλά και για το καλό του κλάδου.

1 comment:

Anonymous said...

Είδα πρόσφατα τους ισολογισμούς των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής.. Εχουν πολύ ενδιαφέρον!