Friday, June 18, 2010

«Σαπίζει» για τη γνώση, είναι νέος -θα τον δείρουν κιόλας


Το περίμενα από καιρό... Το χθεσινό email επιβεβαίωσε την αδιόρατη ανησυχία μου. Κάποιοι «συνάδελφοι» πήγαν να δείρουν τον Κώστα, επειδή χάλαγε την πιάτσα. Ο Κώστας είναι πωρωμένος στο να αναπτύξει τη γνώση στον τομέα που κινείται επαγγελματικά.

Τις ώρες που δεν τον απασχολεί η δουλειά του, «σαπίζει» στο να βρίσκει πληροφορίες, να εντοπίζει θησαυρούς από γνώσεις, να γράφει συχνά και να δημιουργεί Κοινότητες.
«Ξεχερσώνει» χωράφια, απαντάει σε όσους τον ρωτούν, βοηθάει απλούς πολίτες. Καλά, τι «λόξα» έχει; θα ρωτήσουν οι 9 στους 10 έλληνες. Τον ξέρω αρκετά καλά για να έχω άποψη, χωρίς να έχω καμιά επαγγελματική ή οικογενειακή σχέση (τα λέω αυτά, επειδή στην Ελλάδα πρέπει κανείς να προλαμβάνει τους συνειρμούς).

Ναι έχει το παλικάρι μια μεγάλη λόξα: είναι νέος και ο δρόμος που έχει επιλέξει για να ικανοποιήσει το δυναμισμό του και τις φιλοδοξίες του, είναι να μαθαίνει, να μαθαίνει, να συνδέεται (αλλά όχι να δικτυώνεται)... Όλα αυτά θα έπρεπε να θεωρούνται φυσιολογικά και να ενθαρρύνονται αντί να θεωρούνται «παλαβομάρα» και «ιδιομορφία»...
Όπως έχω ξαναπεί, γνωρίζω μερικές εκατοντάδες τέτοιες νέες και νέους, οι οποίοι έχουν διαλέξει αυτό τον φυσιολογικό για άλλες, ισορροπημένες κοινωνίες, αλλά «παράδοξο» δρόμο στην Ελλάδα. Και οι άνθρωποι αυτοί, επιμένω, δεν παίρνουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, που τους οφείλουμε.

Μα είναι win-win, φίλε μου...

Θα προωθήσω αυτό το σημείωμα, σε 5-10 ανθρώπους στους οποίους έχω εκτίμηση και θα τους παροτρύνω να βρουν έναν τρόπο, μια απόσπαση ώστε ο Κώστας να βρει μια πιο παραγωγική απασχόληση. Όποιος τον πάρει κοντά του, θα κερδίσει. Μαζί θα ωφεληθεί η υπόθεση, το project για τα οποία θα δουλέψει ο Κώστας... Υπάρχει πληθώρα projects στα οποία, κάποιος σαν αυτόν, μπορεί να τους δώσει τα πρώτα φτερά, για να ξεφύγουν από τις τόσο παραδοσιακές, τόσο 90s φόρμες.
Μην με ρωτήσετε τι ψηφίζει, δεν κάνω ποτέ τέτοιες ερωτήσεις. Γνωρίζω σίγουρα ότι ο Κώστας βάζει την επαγγελματική του ευθύνη πάνω από τις ενδεχόμενες κομματικές του καταβολές ή προτιμήσεις.
Ακόμα πιο επιβοηθητικό είναι, πως όντας πολύ open στις αναζητήσεις του, ανήκει σε εκείνη τη μεγάλη φουρνιά των νέων ανθρώπων, που δεν θα καταφύγει εύκολα σε κάποια κομματική στέγη για να κάνει πιο εύκολη την καριέρα του.

photos via flickr.com

4 comments:

Anonymous said...

Γειά σου Στάθη και καλώς σε βρήκα!

Στάθης Χαϊκάλης said...

καλώς τον, καλώς τον

Unknown said...

Ποιος είναι ο Κώστας;Σε ποιο κλάδο δραστηριοποιείται;Ποιοι είναι οι συνάδελφοί του;Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση;
Μπερδεύτηκα

Στάθης Χαϊκάλης said...

@Bartzokas, Βασίλη είναι προτιμότερο να μείνει αναπάντητο το ερώτημά σου, από το να φάει ξύλο ο υπόψιν νέος επειδή θα αποκαλυφθούν στοιχεία του. Επίσης δεν ζητείται βοήθεια από κάποια επιχείρηση