Tuesday, January 07, 2014

Όχι άλλες περιπτώσεις Νίνη και Φετφατζίδη


Η χώρα έχει ζήσει πολλούς Νίνηδες και Φετφατζίδηδες, δηλαδή ταλαντούχα παιδιά, που επειδή οι παλιότεροι, οι ʽπαράγοντεςʼ, έβαλαν πολύ μεγάλη πίεση στην πλάτη αυτών των παιδιών, τελικά αυτά δεν ξεπέρασαν ποτέ τη φάση του ταλέντου.

Είμαι πολύ τυχερός  καθώς έχω γνωρίσει 10δες παιδιά, που έχουν ταλέντο, προσόντα, ακόμα και άστρο, είναι πιθανόν να διαπρέψουν στον τομέα. Είναι πιθανόν, αλλά δεν είναι σίγουρο. Ετσι είναι η ζωή. Όποιοι ʽπαλιότεροιʼ θέλουμε να βοηθηθούν χωρίς να καούν, δεν τα θεωρούμε ευκαιρία να αποτινάξουμε τις τύψεις μας για την Ελλάδα που ʽχτίσαμεʼ την περίοδο 1974-2009, μπορούμε να συμβάλουμε κάπως έτσι:
  • να επαινούμε δημοσίως τα ταλεντα, χωρίς υπερβολές. Έχουν και αυτοί οι νέοι το δικαίωμα στην αποτυχία. Θα είμαστε σωστοί αν συντρέξουμε αυτούς που δεν θα τα καταφέρουν και δεν θα ασχοληθούμε μόνο με το να βγάζουμε φωτογραφίες με τους νικητές
  • να είμαστε συνεχώς δίπλα τους, ώστε να βελτιωθούν οι ελλειπείς υποδομές της χώρας, που υπονομεύουν τις νεανικές προσπάθειες.  Το να δοξάζουμε μια δραστήρια νέα επιχειρηματία, αλλά να διατηρούμε ένα καθεστώς που κάποιος θέλει 100 χαρτιά και 20 ʽγρηγορόσημαʼ για να κάνει μια επιχείρηση, δεν είναι συνεπές
  • να κάνουμε στην άκρη, για να παίρνουν τις θέσεις μας στο τιμόνι Οργανισμών, επιχειρήσεων, δημοσίων υποθέσεων. Αν θέλουμε τους νέους ʽβαστάζουςʼ της δικιάς μας ʽεπαμφοτερίζουσαςʼ πρωτοκαθεδρίας, τότε ο θαυμασμός μας προς τους νέους είναι υστερόβουλος και υποκριτικός.

Το σημείωμα αυτό είναι αφιερωμένο σε κάποιους νέες/νέους που στοιχηματίζω ότι θα επιτύχουν, θα κατακτήσουν ηγετική θέση τον τομέα τους και θα χτίσουν μια νέα κατάσταση στη χώρα. Στον Γ.Δ., τη Μ.Μ.,  τον Δ.Κ., τον Κ.Π., τον Λ.Π., την Φ.Κ. , την Κ.Ζ., τον Τ.Χ.  Και αν δεν επιτύχουν με τα κριτήρια ενός πολύ ανταγωνιστικού συστήματος, καλώ να θεωρήσουμε επιτυχία το ότι αναδειχθούν σε κάθε περίπτωση δημιουργικοί άνθρωποι, που θα συμβάλουν στο κοινό καλό ακόμα και αν δεν γίνουν ʽεπώνυμοιʼ και ευκατάστατοι. Με την ευχή ανάμεσα στο κυνήγι της ευτυχίας και την αναζήτηση του νοήματος της ζωής, να διαλέξουν κάτι σαν αυτό εδώ


ΚΥΝΗΓΙ STARTUPS, ΤΑΛΕΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΖΙΝΟ

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα μια υπερβολή στην βράβευση startups και προβολή νεανικών προσπαθειών, που αρκετές από αυτές είναι ακόμα ημιτελείς. ʽΕίναι περισσότερες οι εκδηλώσεις  startups από τα ίδια τα startups και περισσότερα τα βραβεία από τις επιτυχημένες περιπτώσειςʼ σχολίασε πρόσφατα κάποιος που ασχολείται επισταμένα με αυτήν την ʽπίσταʼ.

Η αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει τεχνολογικό hub σαν το Ισραήλ, είναι αφελής και , από ένα σημείο και πέρα, επικίνδυνη. Η θριαμβολογία ότι είμαστε κοντά στο να γίνουμε γεωργικό ελντοράντο ή να ξεπεράσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της Ιταλίας, είναι επιπόλαιη: η Ελλάδα έχει τεράστιο έλλειμμα υποδομών που θα οδηγήσει σε εμπορική αποτυχία 100δες από τους νέους που τους σπρώχνουμε με αφέλεια ή υστεροβουλία να πάνε στην επαρχία να κάνουν τους αγρότες, ξεκινώντας από το μηδέν. 

Ας μην αναλωθούμε σε αναλύσεις της ρήσης ενός αμερικανού ότι ʽη αγιοποίηση των startups είναι κάτι σαν Κίνο στα χέρια των πλουσίωνʼ (και των παλιότερων, αμαρτωλών γενιών, θα λεγαμε στην Ελλάδα). 

Πολλοί νέοι/νέες θα επιτύχουν στο πεδίο που θα επιλέξουν να ασχοληθούν  και αυτό θα είναι καλό υλικό για να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Να μην το θεωρήσουμε άλλοθι όμως. Οι ʽπαλιότεροιʼ έχουμε πολλά να κάνουμε, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα και ο αριθμός των νεανικών επιτυχιών.... Κυρίως με το να κάνουμε ʽστην άκρηʼ, κατόπιν επιλογής και με σχέδιο.

*Mια πρώτη, σύντομη μορφή αυτής της ανάρτησης, γράφτηκε για έρευνα του popaganda.gr

1 comment:

Anonymous said...

Εδώ είναι ο κ. Benjamin επικοινωνήστε με τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, lfdsloans@outlook.com. / Ή Whatsapp +1 989-394-3740 που με βοήθησε με δάνειο 90.000,00 ευρώ για την εκκίνηση της επιχείρησής μου και είμαι πολύ ευγνώμων, ήταν πολύ δύσκολο για μένα εδώ να προσπαθήσω να κάνω έναν τρόπο, όπως η μόνη μητέρα τα πράγματα δεν ήταν εύκολο με μένα, αλλά με τη βοήθεια του κ. Benjamin έβαλε χαμόγελο στο πρόσωπό μου καθώς βλέπω την επιχείρησή μου να μεγαλώνει και να επεκτείνεται επίσης. Ξέρω ότι μπορεί να εκπλήσσετε γιατί βάζω τέτοια πράγματα εδώ, αλλά πρέπει πραγματικά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, οπότε όποιος ζητά για οικονομική βοήθεια ή για να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με εκεί επιχειρήσεις ή θέλετε να ξεκινήσετε επιχειρηματικό έργο, μπορείτε να το δείτε και να ελπίζετε να βγείτε από την δυσκολία..Σε ευχαριστώ.