To παρακάτω σημείωμα δημοσιεύθηκε στη στήλη #changingGreece της LIFO 16/02/12
Η παρουσίαση ‘Rebranding Greece’ του Πήτερ Οικονομίδη ήταν μια εντυπωσιακή επιτυχία και μπράβο στον Πήτερ. Χωρίς περιστροφές πρέπει να πω οτι συντάσσομαι με μια άλλη οπτική γωνία που λέει οτι η Ελλάδα εχει ανάγκη απο Τομές και Ανατροπές, πριν γίνει το Rebranding, γιατί με τα σημερινά δεδομένα θα προσφέρει ελάχιστα.
Βαράτε με γιατί είμαι ορθολογιστής, αλλά για να μιλήσουμε για Ανατροπές στην Ελλάδα, καλό είναι να μελετήσουμε λίγο αυτό που λέγεται Change Management. Το κλασσικο βιβλίο του John Kotter , αλλά και την περυσινή επιτυχία Switch του Chip Heath. Χρειαζόμαστε θεωρία, δεν αλλάζει μια χώρα με βαλκανικές μαγκιές.
Στο χώρο της οικονομίας ένα μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται στο άστρο του εμποράκου: κάποιου που παίρνει κέρδος από ένα προϊόν και δε νοιάζεται μετά για τον πελάτη. Οι σοβαρές χώρες, οι καλές επιχειρήσεις , έχουν περάσει προ πολλού στη σφαίρα του παρόχου υπηρεσιών: δείχνουν φροντίδα για να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης, γιατι έτσι θα ξαναέλθει, θα φέρει κι άλλους.
Ο καθ Δημ. Μπούχαλης απαντά με ευγένεια, αλλά και σαφήνεια, γιατί ο ίδιος δε συμφωνεί με την έννοια του Rebranding. Μελετείστε την τοποθέτησή του. Σε αυτό το άρθρο-τηλεγράφημα, θα ξεχωρίσω μόνο μια φράση του που ενισχύει την άποψη οτι το δράμα της Ελλάδας δεν έχει τεχνοκρατική λύση, δηλ δημοσιονομική πειθαρχία ή Rebranding. Ο καθ Μπούχαλης επιμένει σ' αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας μας , που οφείλει να συμβάλει στη Κάθαρση. Επαναλαμβάνει δύο φορές τη λέξη ‘Αυτοθυσία’.
Η εμπειρία λέει οτι η Ανατροπή και το Change Management, δε γίνονται τσάμπα. Έχουν κόστος και τίμημα. Το 60-70% των πολιτών αυτής της χώρας, που δεν είμαστε σε δεινή θέση, αν θέλουμε να συμβάλουμε στη δική μας Επανατοποθέτηση και στην Επανεκκίνηση της χώρας, θα πρέπει να ανοίξουμε την τσέπη μας και την καρδιά μας.
Τη λέξη ‘Αυτοθυσία’ την άκουσα άλλη μια φορά. Ένας χαμηλών τόνων, νεαρός δικηγόρος σε μια συνάντηση 50 ατόμων με ισχυρό πολιτικό του οποίου ειναι συνεργάτης, πέταξε μια ‘χειροβομβίδα’ που ‘πάγωσε’ τη συνάντηση: ‘Εσείς οι πολιτικοί, πρέπει να παραδεχτείτε ρητά την Απώλεια. Πείτε σταράτα και δημόσια οτί η χώρα έχασε κάτι σημαντικό και εσείς οι πολιτικοί έχετε την κύρια ευθύνη’.
Μπορούμε ακόμα και τώρα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, δηλ εκείνο το κομμάτι της που είναι ζωντανό και δεν είναι δίκαιο να βασανίζεται . Ό,τι και να γίνει η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει στο χάρτη. Το κράτος έκανε τόσα χρόνια μπίζνες με την εικόνα της χώρας, πρέπει να καταλάβει οτι τώρα πλέον αυτή η τακτική έχει μεγάλο ρίσκο. Εμείς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι: να μην κοροϊδεύουμε τον τουρίστα, να είμαστε ντόμπροι όταν συνεργαζόμαστε με ξένους, να χωνέψουμε οτί για τη βρωμιά στις παραλίες έχουμε όλοι κάποια ευθύνη.
Ο Σάιμον Ανχολτ, ο παγκόσμιος πατέρας της έννοιας και ‘μάδας’ του national brand τα λέει στο ΒΗΜΑ μέσα από τη δική του εμπειρία. Τα λεει αναλυτικά και δεν αφήνει –απο τη σκοπιά του- καμιά αμφιβολία, για το αν κινείται στη πλευρά του καθ Δ. Μπούχαλη ή στις θέσεις του Πήτερ Οικονομίδη.
Κλείνοντας, επειδή μπορεί να μην έχετε χρόνο να κάνετε κλικ στην ανάρτηση του Δ. Μπούχαλη, δείτε πώς καταλήγει (και παραθέτω την αγγλική εκδοχή, παρότι υπάρχει και ελληνική μετάφραση):
..’GINETAI: it can/should happen only if people realise that THEY should do, and are keen that they do what it takes to make it happen! The journey will be long and will involve lots of challenges and most importantly it starts here, now, from you. Not from the government, Mrs Merkel, those who have taken the money before, the neighbour, the competitor. YOU! Everything starts here! From you! And it involves change, more work, innovation and taking you out of the comfort zone. And yes, it involves a certain degree of self sacrifice. Until we sort out the self evident that we have been discussing for years there is no point in engaging in branding – we waste our money, energy and we promise things that we cannot deliver. Live your myth in Greece ! [do you remember that ?]
Branding is not magic – it is a rational process that requires professionalism, budgets, self sacrifice and self control, as part of a comprehensive strategic marketing plan. We desperately need all this in Greece and we need it now !’
ΥΓ. Αν έχετε λίγο χρόνο και θέλετε να ευθυμύσετε δείτε τα 8 βήματα του Change Management και αναρωτηθείτε πόσα απ' αυτά πέτυχαν οι Έλληνες Ηγέτες των τελευταίων ετών
No comments:
Post a Comment